Bulatović: Đukanović ne može da raspusti Skupštinu, njegovi potezi mogu da dovedu do sukoba

Bulatović kaže da se mandat mora dati nakon izglasavanja nepovjerenja vladi i da se Skupština raspušta po automatizmu ako se u 90 dana od dodjeljivanja mandata ne formira izvršna vlast

21433 pregleda 49 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Poslanik Demokratskog fronta Predrag Bulatović poručio je da je predsjednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović prekršio Ustav i da nasiljem pokušava da obnovi vlast.

"Milo Đukanović je prekršio Ustav jer nije dodijelio mandat i nije pozvao na konsultacije sve subjekte. Ako želimo dobro Crnoj Gori, ako ovdje 41 poslanik traži mandat, predsjednik je morao to da uradi", rekao je Bulatović.

Podsjetio je da je Filip Vujanović 2002. dobio mandat bez potpisa.

On je upozorio da bi Đukanovićevi potezi mogli da dovedu do podjela i sukoba i poručio da je odbrana ustavnog poretka svetinja za Demokratski front.

Ponovio je tezu da je Đukanović pokušao državni udar i da je time ugrozio suverenitet Crne Gore.

Bulatović kaže da se mandat mora dati nakon izglasavanja nepovjerenja vladi i da se Skupština raspušta po automatizmu ako se u 90 dana od dodjeljivanja mandata ne formira izvršna vlast.

On je naveo da postoji jasna parlamentarna većina i da manjina poslanika ne može većinu spriječiti da izabere vladu jer se to onda zove ustavno nasilje i ustavni puč i da Skupština sa 41 poslanikom ima pravo na to da odgovori, u najmanje istom mjerom kao Đukanović.

Bulatović je odbacio tumačenja da Đukanović može da raspusti Skupštinu ako ona ne izglasa skraćenje mandata.

Bonus video: