Mašković: Crna Gora je spremna da pruži podršku Gruziji na evropskom i evroatlantskom putu

Iz Generalnog sekretarijata Vlade saopšteno je da Mašković, na poziv Džandžalie, boravi u bilateralnoj posjeti Gruziji tokom koje je imao više sastanaka sa predstavnicima Vlade i parlamenta te države na temu evropske integracije

3487 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Sa sastanka, Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Crna Gora je spremna da pruži svu podršku Gruziji na njenom evropskom i evroatlantskom putu, kazao je državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova Aleksandar Mašković na sastanku sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Gruzije Tejmurazom Džanžaliom.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade saopšteno je da Mašković, na poziv Džandžalie, boravi u bilateralnoj posjeti Gruziji tokom koje je imao više sastanaka sa predstavnicima Vlade i parlamenta te države na temu evropske integracije.

Mašković je, u razgovoru sa Džanžaliom, naglasio da je evropska integracija put koji zahtjeva sveobuhvatne i suštinske reforme u cilju stvaranja zdravog demokratskog temelja na kom će razvijati građanski prosvijećeno društvo.

On je upoznao sagovornika sa koordinacijom pregovaračkog procesa, ulogom i radom tima Ministarstva evropskih poslova, ističući da im Ministarstvo stoji na raspolaganju za dijeljenje ekspertize i najboljih praksi.

Džanžalia je naglasio da je podrška Crne Gore, kada je u pitanju pregovarački proces sa Evropskom unijom (EU), izuzetno značajna za Gruziju koja očekuje da dobije status kandidata na proljeće sljedeće godine.

On je istakao da je Gruzija spremna da, osim procesa evropske integracije, uspostavi i jača saradnju na poljima infrastrukture i bezbjednosti i, u tom pravcu, predložio konkretne inicijative u tim oblastima.

"Tokom posjete Gruziji, Mašković se sastao i sa direktoricom Centra za informisanje o EU i NATO, Tamarom Tsuleskiri i njenim saradnicama s kojima je razmijenio iskustvo u oblasti informisanja javnosti o evropskim i euroatlantskim integracijama i uključivanju civilnog sektora u te procese", kaže se u saopštenju.

Tsuleskiri je, kako se navodi, predstavila način informisanja javnosti u Gruziji, kao i izazove sa kojima se na tom polju susreću.

"Građane je o EU procesu potrebno informisati na transparentan i razumljiv način kako bi se upoznali sa kompleksnim reformskim procesima i koristima koje im oni donose", poručio je Mašković.

Bonus video: