Jasavić: Kada je god teško mojoj zemlji, jedinoj domovini Crnoj Gori, ja sam tu

“Ako želite kandidata kod kojega ćete dolaziti u Ustavni sud i nećete brinuti da li pripada DPS-u, DF-u, bilo kojoj drugoj, partiji, opciji, bilo kom narodu, onda, izvolite, predložite mene"

23036 pregleda 137 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 23.09.2022. 13:44h

Kandidatkinja za sutkinju Ustavnog suda, Azra Jasavić, je kazala da je, kao politički pismena i pravno vrlo edukovana osoba, svjesna da je trenutna institucionalna kriza problem za kompletnu državu i da je svaki odgovorni pravnik dužan da da svoj doprinos, bez straha od osude javnosti.

“Kada je god teško mojoj zemlji, jedinoj domovini Crnoj Gori, ja sam tu”, kazala je Jasavić na saslušanju pred Ustavnim odborom.

Ona je jedna od 19 kandidata koji su se javili na konkurs od 1.avgusta za izbor četvoro sudija Ustavnog suda Crne Gore.

“Nisam se ranije javljala jer sam znala da ima sjajnih kandidata. Bila sam u prilici da površno pratim i znala sam da ste imali mogućnost da od tih izvanrednih kandidata izaberete četvoro. Niste to uradili i doveli ste nas sve u poziciju da dođemo u jednu bezizlaznu institucionalnu kriz gdje se izbori ne mogu regularno održati bez Ustavnog suda”, kazala je ona.

Ona je rekla da je ušla u politiku 2012.godine “zato što institucije ne funkcioništu” i da je vrlo ponosna na svoj poslanički mandat.

“Ako želite kandidata kod kojega ćete dolaziti u Ustavni sud i nećete brinuti da li pripada DPS-u, DF-u, bilo kojoj drugoj, partiji, opciji, bilo kom narodu, onda, izvolite, predložite mene. Ukoliko mislite da će bilo ko uticati i moći da utiče na mene, onda predložite druge”, kazala je Jasavić.

Jasavić je kazala da je završila Pravni fakultet, te da je radila u Ministarstvu pravde, Osnovnom sudu u Podgorici i Sarajevu, Ministarstvu zdravlja, pa se bavila advokaturom.

Odgovarajući na pitanja poslanice Jovanke Laličić (DPS), Jasavić je kazala da veliki broj ustavnih žalbi pokazuje da nešto ne funkcioniše u pravosuđu.

"Mnoge stvari se u pravosuđu moraju mijenjati, da bi broj ustavnih žalbi bio manji. Moramo birati ljude koji su, ne politički podobni, nego kojima kada građanin ide kod njih zna da ide po pravdu. Nema osjećaj da će bilo ko moći da utiče na tog donosioca odluke", kazala je Jasavić.

Predsjednica odbora Simonida Kordić (DF) je pitala da li je, s obzirom da je bila politički angažovana u partiji koja je nekad donosila različito ocijenjene odluke, njen lični integritet bio uslovljen i omeđen u periodu u kom je bila partijski angažovana.

"Da li vam ja ličim na nekog kome neko može da ograniči lični integritet po bilo kom osnovu?", kazala je Jasavić, navodeći da je važnije kako se profesionalno živi i radi.

Bonus video: