Krapović: Upravni sud da hitno odluči o tužbi kojom smo tražili poništenje odluke o izboru Božovića

"Efikasno postupanje Upravnog suda podrazumijeva da odluka u ovom predmetu bude donijeta, objavljena i dostavljena strankama u postupku prije 23. oktobra kao dana održavanja lokalnih izbora u opštini Budva"

4550 pregleda 7 komentar(a)
Krapović, Foto: Boris Pejović
Krapović, Foto: Boris Pejović

Potpredsjednik i poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović zatražio je od Upravnog suda da u hitnom i kratkom roku odluči o tužbi te partije koja je tražila poništenje odluke Odbora povjerenika o izboru Mila Božovića za predsjednika Opštine Budva.

On je podsjetio da je Demokratska Crna Gora 5. septembra podnijela tužbu Upravnom sudu Crne Gore radi poništenja Odluke Odbora povjernika opštine Budva o izboru predsjednika opštine Budva od 12. avgusta.

"Primjena osporene Odluke, donijete na predlog lica koja u skladu sa važećim propisima nijesu imala legitimitet za predlaganje kandidata za predsjednika opštine Budva, ima za posljedicu da Milo Božović, nosilac Koalicione Izborne liste Demokratskog fronta na predstojećim izborima u Budvi, počev od 12.avgusta vrši funkciju predsjednika opštine Budva. Više je nego jasno da nije postojala, na Zakonu o lokalnoj samoupravi, propisima opštine Budva i Poslovniku o radu Odbora povjerenika opštine Budva zasnovana mogućnost da povjerenici Odbora mogu pojedinačno vršiti funkciju odbornika, niti da svaki povjernik može zastupati i predstavljati odbornike Skupštine opštine Budva", naveo je Krapović u saopštenju.

Iz svih razloga navedenih u podnesenoj tužbi, kako je dodao, imajući pritom u vidu da su prijevremeni izbori za odbornike u Skupštini opštine Budva raspisani za 23. oktobar Demokratska Crna Gora je zahtijevala da u cilju poštovanja zakonitosti, zaštite javnog interesa i sloboda i prava građana Budve, Upravni sud odluku u ovom predmetu donese u hitnom postupku i u kratkom roku.

"Međutim, postupajući sudija u ovom predmetu, Odboru povjernika Opštine Budva, za rok za dostavu odgovora na tužbu koji u skladu sa zakonom ne može biti kraći od osam dana, niti duži od 30 dana, odredio je period od 30 dana. Isto je urađeno, iako je osporeni upravni akt donijet u prvostepenom postupku gdje žalba nije dozvoljena, dakle gdje ne postoji drugostepeni organ i gdje Odbor povjerenika bez poteškoća spise predmeta i odgovor na tužbu Upravnom sudu može proslijediti u znatnom kraćem roku. Time je, na samom početku rada po podnesenoj tužbi poslata poruka da ne postoji spremnost tog suda za efikasno postupanje u ovom predmetu. A samo efikasnim postupanjem po podnesenoj tužbi, Upravni sud može građanima poslati poruku da nezakonito postupanje, ne može predstavljati osnov za vršenje vlasti", naglasio je on.

Takođe, kako ističe, ne može biti sporno da nije u pitanju složen predmet, koji bi kao takav mogao predstavljati razlog za bilo kakvo odugovlačenje postupka.

"Efikasno postupanje Upravnog suda podrazumijeva da odluka u ovom predmetu bude donijeta, objavljena i dostavljena strankama u postupku prije 23. oktobra kao dana održavanja lokalnih izbora u opštini Budva. Svako drugačije postupanje Upravnog suda onemogućilo bi pristup pravdi, i bila u funkciji nezakonitog vršenja izvršne vlasti u opštini Budva", kazao je Krapović i poručio:

"Gospodine Hadžajliću, imajući u vidu značaj predmetnog spora, specifičnu prirodu ove upravne stvari, i posljedice dalje primjene osporene odluke, zahtijevamo da taj Sud, u javnom interesu, u ovom predmetu odluči u hitnom postupku i u kratkom roku. Takođe, imajući u vidu značaj pitanja koje je predmet ovog spora, očekujemo punomoćnika tužioca, bez odlaganja obavijestite kada se može očekivati donošenje odluke Upravnog suda u predmetu", zaključio je Krapović.

Bonus video: