Abazović: Puna podrška partnera našim naporima da Crna Gora bude država vladavine prava

Abazović kazao da je dijalog jedini put za rješenje otvorenih regionalnih pitanja

9319 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Prošlost ne možemo da izaberemo, ali možemo budućnost, zato je dijalog jedini put da region dođe do rješenja otvorenih pitanja koja opterećuju saradnju i dalji napredak ka Evropskoj uniji - poruka je, kako je saopšteno, predsjednika Vlade u tehničkom mandatu Dritana Abazovića sa današnjeg brifinga za medije iz Jugoistočne Evrope u Njujorku.

Na sastanku su otvorena pitanja o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, saradnji u regionu, inicijativi Otvoreni Balkan, odnosu Crne Gore prema invaziji Rusije na Ukrajinu, te o rezultatima učešća premijera na 77. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, navode iz Vlade.

Abazović je ocijenio da je posjeta Sjedinjenim Državama, sa više od 50 aktivnosti koje je imao, rezultirala podrškom aktivnostima Vlade, posebno na planu borbe protiv korupcije i snaženja institucija.

“Izuzetno sam zadovoljan rezultatima razgovora sa našim partnerima u SAD i UN koji su i ovom prilikom dali punu podršku našim naporima da Crna Gora bude država vladavine prava i prva buduća članica Evropske unije”, kazao je on.

Poruka susreta je, kako navode iz Vlade, da Crna Gora ostaje čvrsto posvećena vrijednostima Evropske unije, usaglašavajući svoju vanjsku politiku sa vanjskom politikom EU, te da nastavlja da doprinosi regionalnoj saradnji.

“Predstojeća energetska kriza je test za cijeli region ali i za naše zapadne partnere. Za nas - da pokažemo da govoreći istim glasom i jezikom možemo ostvariti najviši stepen saradnje u vrlo osjetljivom trenutku. Za njih, da nam pruže ruku podrške i jasno stave do znanja da nas doživljavaju ravnopravnim partnerima i pokažu solidarnost u vrlo izazovnom periodu koji dolazi”.

Bonus video: