URA: Pljačkaški Zakon pašće sa posljednjom komunističkom partijom iz ovog dijela svijeta

“U Crnoj Gori, gdje su Vlada, parlament i sudstvo samo puki izvršitelji volje čelnika DPS-a, jedina svrha zakona je da spriječi građane, vlasnike zemljišta i lokalne uprave da i dalje budu remetilački faktor u takvom sistemu odlučivanja"
75 pregleda 7 komentar(a)
Dejan Mijović, Foto: URA
Dejan Mijović, Foto: URA
Ažurirano: 02.10.2017. 14:30h

"Demokratska partija socijalista na čelu sa Milom Đukanovićem, vjerovatno ohrabrena time što je jedina bivša komunistička partija iz ovog dijela svijeta koju od 1990. još nije zahvatio pad “Berlinskog zida” procijenila je, po svemu sudeći, da zarad trajnog osiguranja vlasti može preusmjeriti i čitav istorijski tok unazad tako što će umjesto podsticanja demokratizacije zavesti potpunu centralizaciju upravljanja državom, po modelu koji autoritarno primjenjuje u sopstvenoj vojno-hijerarhijski ustrojenoj partiji", istakao je član Predsjedništva Građanskog pokreta URA i ekonomski analitičar Dejan Mijović.

On je kazao da portparoli DPS-a besprizorno tvrde kako će donošenje zakona kojim se na jednom mjestu u Vladi potpuno centralizuje planiranje prostora i gradnje uvesti red u ovu oblast. Međutim, to se, ne bi postiglo ni u zemljama sa jakim nezavisnim institucijama i dugom parlamentarnom i sudskom tradicijom, kaže Mijović.

“U Crnoj Gori, gdje su Vlada, parlament i sudstvo samo puki izvršitelji volje čelnika DPS-a, jedina svrha zakona je da spriječi građane, vlasnike zemljišta i lokalne uprave da i dalje budu remetilački faktor u takvom sistemu odlučivanja. Cilj je jasan - da se čelnicima DPS-a, njihovim rođacima i kumovima potpuno prepusti “valorizacija” Buljarice, Solane, Valdanosa, Jaza, Boke, nacionalnih parkova i svih ostalih vrijednih prostora Crne Gore”, ističe on.

Mijović je kazao i da koruptivni način na koji je nelegitimna skupština namakla minimalnu većinu za zakon i snažan otpor stručne i šire javnosti, civilnog sektora i opozicije njegovom donošenju svjedoči da se ovog puta vrh DPS-a preračunao.

“Agresivno nametanje ovog pljačkaškog zakona će samo dodatno usijati već pregrijanu političku atmosferu i homogenizovati protiv njega sve strukture društva. U tako suprostavljenom ambijentu, na svoju veliku žalost, DPS neće moći sprovesti Zakon i njegovu providnu kriminalnu namjeru da prevede u vlasništvo svojih čelnika naše najvrednije resurse. Kao što svojevremeno nije uspjela da za njihov račun i profit potopi Taru”, naglasio je Mijović.

On dodaje i da je umjesto podrške, DPS ovim zakonom izazvala dodatni odijum javnosti protiv sebe, što će veoma pozitivno doprinijeti ubrzanom raspletu političke krize i konačno dovesti do “pada Berlinskog zida” i u Crnoj Gori.

“Stoga treba podržati DPS i ohrabriti ga da samo tako nastavi”, zaključuje Mijović.

Bonus video: