Postupak za razrješenje Đukanovića formalno u proceduri

U predlogu je navedeno da je predsjednik povrijedio Ustav, jer nije pozvao na konsultacije za razgovore o mandataru za sastav Vlade sve predstavnike političkih partija zastupljenih u Skupštini, što je bio dužan da učini

14053 pregleda 29 komentar(a)
Đukanović, Foto: Savo Prelević
Đukanović, Foto: Savo Prelević

Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav, odnosno postupak za razrješenje predsjednika Crne Gore, objavljen je danas na sajtu Skupštine, što znači da je formalno u proceduri. Predlog je potpisao 41 poslanik DF-a, Demokratske Crne Gore, Ujedinjene i Prave Crne Gore, Građanskog pokreta URA, Socijalističke narodne partije (SNP), Pokreta za promjene (PzP) i CIVIS-a.

U predlogu je navedeno da je predsjednik Crne Gore povrijedio član 95 stav 5 Ustava Crne Gore jer nije pozvao na konsultacije za razgovore o mandataru za sastav vlade sve predstavnike političkih partija zastupljenih u Skupštini, što je bio dužan da učini.

Predlog za razrješenje Đukanovića
foto: Screenshot/skupstina.me

"Naime, poziv nijesu dobile partije: Demos, Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora, Radnička partija i Savez građana CIVIS, dok je pozvana Liberalna partija koja ima jednako mandata kao i prethodno nabrojane stranke. Takvu selektivnost Ustav Crne Gore ne poznaje. Konstatujemo da Đukanović tim činom nije pozvao na razgovor ni Miodraga Lekića koji je dogovorom parlamentarne većine dobio podršku 41 poslanika da bude mandatar za sastav nove Vlade, a koji je kao predsjednik partije Demos njen predstavnik, što je jasna povreda najvišeg pravnog akta”, navodi se u predlogu.

Predlog za razrješenje Đukanovića
foto: Screenshot/skupstina.me

Dodaje se da je takođe neustavno njegovo pozivanje na potpise poslanika kao uslov za predlog mandatara jer takva obaveza po Ustavu ne postoji. “Iz javne podrške svih činilaca parlamentarne većine od 41 poslanika, Đukanović se mogao nedvosmisleno uvjeriti da Miodrag Lekić ima nespornu podršku da bude mandatar za sastav vlade. Prema tome, to je bila opštepoznata stvar koja se u pravu dodatno ne dokazuje“, piše u obrazloženju Predloga za pokretanje postupka za utvđivanje da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav.

Povezani članci

24. Septembar 2022.

Smjena predsjednika na dugom štapu

Bonus video: