Abazović održao predavanje i predstavio autorsku knjigu na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku

Abazović je govorio o vanjskopolitičkim prioritetima Crne Gore - Evropskoj uniji i NATO-u, istorijskom kontekstu i regionalnim prilikama, kao i prioritetima u radu aktuelne Vlade

11873 pregleda 32 komentar(a)
Sa predavanja, Foto: Vlada Crne Gore
Sa predavanja, Foto: Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović održao je predavanje na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku.

On je predstavio i svoju novu knjigu “Kritika globalne etike” koja je prevedena na engleski i albanski jezik, a čija se promocija uskoro očekuje u Crnoj Gori i zemljama regiona.

Iz Vlade je saopšteno da je za predavanje iskazano veliko interesovanje profesora i studenata tog univerziteta, a moderator je bila prof. dr Bet Fišer-Jošida. Abazović je govorio o vanjskopolitičkim prioritetima Crne Gore - Evropskoj uniji i NATO-u, istorijskom kontekstu i regionalnim prilikama, kao i prioritetima u radu aktuelne Vlade.

Abazović je, kako je saopšteno, pored teme autorske knjige, odgovorajući na pitanja studenata i profesora govorio i o aktuelnim temama poput odnosa države i vjerskih zajednica, ekologiji, te o izazovima i rezultatima u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Univerzitet Kolumbija osnovan je 1754. godine i najstarija je visokoškolska ustanova u Njujorku i peta najstarija visokoškolska ustanova u Sjedinjenim Državama. Univerzitet Kolumbija je jedan od najvažnijih svjetskih centara za istraživanje sa svojih preko 31.000 studenata koji studiraju u dvadeset fakultetskih jedinica. Po Šangajskoj listi, Univerzitet Kolumbija je među deset rangiranih svjetskih univerziteta čiji se rezultati temelje na pokazateljima naučnog i istraživačkog rada", podsjećaju iz Vlade.

Kazali su da je Abazović pozvan da govori na tom univerzitetu od strane programa Pregovaranje i rješavanje konflikata, premijernog diplomskog programa u okviru Škole za stručne studije Univerziteta Kolumbija.

Taj program ima više od 450 bivših studenata koji služe kao naučnici-praktičari za rješavanje konflikata širom svijeta, navode iz Vlade.

"Na svakom koraku da približimo Crnu Goru savremenom svijetu"

Abazović je kazao da mu je bila čast i zadovoljstvo da održi predavanje i kratku diskusiju sa studentima, ističući da se radi o jednom od najprestižnijih univerziteta na svijetu.

"Na ovaj način promovišemo Crnu Goru i iznenađen sam koliko su studenti zainteresovani za naš region, poznaju dosta stvari. Mi možemo da poslužimo kao most, kao zemlja koja je idealan primjer za stvaranje zelene destinacije, za promovisanje mira u regiji i svijetu. Uvijek je zadovoljstvo kada dnevnu politiku malo promijenimo nekim intelektualnim raspravama", rekao je Abazović.

Kazao je kako smatra da su ovo stvari koje znače Crnoj Gori. "Na svakom koraku treba da približimo našu državu savremenom svijetu i da se radujemo da intelektualna zajednica više posvećuje pažnju Crnoj Gori", dodao je on.

Bonus video: