Vuković najavio: Rekonstruisaćemo saobraćajnice, trgove, gradićemo bazen i atletski stadion

Najavio je i da će posvećeno raditi na poboljšanju kvaliteta zdravstvene zaštite, što će biti, kako je kazao, nastavak naših kontinuiranih napora da na lokalnom nivou damo puni doprinos kad je ova oblast u pitanju

7458 pregleda 96 komentar(a)
Foto: PG Biro
Foto: PG Biro

Nosilac liste "Svi za naš grad" Ivan Vuković kazao je da će očuvanje duha stare Podgorice biti u fokusu gradske uprave i narednih godina, pa će se u narednom periodu, između ostalog, raditi i na rekonstrukciji brojnih saobraćajnica, Trga Božane Vučinić, Golootočkih žrtava, tamnice Jusovača, a kruna napora biće izgradnja mosta koji će povezivati Staru i Novu varoš.

Vuković je poručuo da je njihova ambicija da u narednom periodu centar grada postane centar dešavanja.

"Osim nastavka realizacije projekata rekonstrukcije i sanacije saobraćajnica u ovom dijelu grada, prije svega Ulice Balšića, radićemo i na rekonstrukciji objekta Robne kuće, uređenju Karađorđevog parka, a uredićemo i trg Blašića, koji će vratiti nekadašnju prepoznatljivost kao mjesto okupljanja i druženja", rekao ja Vuković.

Najavio je i da će posvećeno raditi na poboljšanju kvaliteta zdravstvene zaštite, što će biti, kako je kazao, nastavak naših kontinuiranih napora da na lokalnom nivou damo puni doprinos kad je ova oblast u pitanju.

"Uskoro se očekuje otvaranje Dječje kuče za djecu žrtve nasilja, a gradiće se i višenamjenski objekti sa domovima zdravlja u Zagoriču, na Zabjelu, u Tološima, Maslinama... Osim toga, daćemo doprinos rekonstrukciji seoskih ambulanti. U saradnji sa Vladom Crne Gore radićemo na izgradnji gradske bolnice i objekta Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Plan nam je i da Podgorica dobije Centar za palijativnu njegu", naveo je Vuković.

Dodaje da će nastaviti da sprovode različite aktuivnosti usmjerene na podršku djeci, učenicima i njihovim porodicama.

"Nastavićemo da budemo pouzdan partner kada je u pitanju rješavanje stambenih pitanja za različite grupe naših građana. Namjera nam je i da pružimo konkretnu podršku samohranim roditeljima. Planirana je i izgradnja Romskog kulturnog centra, čime još jednom dokazujemo da ćemo biti do kraja posvećeni brizi o svim društvenim kategorijama".

U saopštenju se navodi da će i zelena pijaca biti visoko na listi priorirteta.

"Nakon impozantnog broja formiranih parkova i uređenih zelenih površina, Podgorica će dobiti najveći park na Ćemovskom polju, ali i nove promenade uz Moraču, na Ljuboviću, Lješkopolju i Dajbabskoj gori. Nastavićemo da pratimo najsavremenije standarde kada je u pitanju tretman otpada – izradićemo postrojenja za tretman građevisnkog i zelenog otpada. Iskoristićemo prirodne potencijale našeg grada i izgraditi male solarne elektrane, a nastavićemo i sa postavljanjem punionica za automobile na električni pogon širom grada. Razmotrićemo mogućnost uvođenja tramvajskog saobraćaja, kroz izradu studije izvodljivosti za ovaj projekat. Subvencioniraćemo kupovinu invertor klima i tako uticati na smanjenje zagađenja vazduha u našem gradu", obećao je Vuković.

Ocjenjuje da je kultura u Podgorici doživjela preporod u prethodnom peridu, a da planirani projekti znače još bogatiju kulturnu scenu u gradu.

"Podgorica će dobiti Art cinema, bioskop manjeg kapaciteta gdje će se prikazivati domaći i umjetnički filmovi, a dobiće i filmski studio i svoj filmski festival. Izgradićemo dugo očekivani centar savremene umjetnosti i muzej grada. Podgorica će dobiti i spomenike Danilu Kišu i Dušanu Vukotiću. Sport je jedan od simbola Podgorice. U prethodnom periodu ova gradska uprava je, kroz realizaciju brojnih projekata, dokazala svoju posvećenpost ovoj oblasti. Nastavljamo istim tempom, izgradićemo novi bazen, atletski stadion, a nastavićemo i da gradimo sportsko-rekreativne zone u svim djelovima grada".

Najavio je i razvoj koncepta pametnog grada u Podgorici koji će značiti i otvaranje Tumo centra za razvoj kreativnih industrija i One stop shop-a za digitalizaciju svih usluga gradske uprave.

Navodi i da je Podgorica prepoznata po savremenoj infrastrukturi, zbog čega će realizacija kapitalnih projekata i dalje biti visoko na listi prioriteta.

"Gradićemo Zapadnu obilaznicu, čime ćemo na kvalitetann način zaokružiti priču o saobraćajnom prstenu oko Podgorice, gradiće se i saobraćajna veza između Zmaj Jovinog bulevara i Bulevara Save Kovačevića, kao i dugo očekivani Bulevar Vojislavljevića".

Vuković je rekao i da će nastaviti da rade na otvaranju novih radnih mjesta.

"Podsjećamo da je Podgorica danas stabilan finansijski sistem, koji je svoj budžet udvostručio za period od četiri godine. Zato ćemo nastaviti da radimo na korišćenju ogromnih potencijala kroz realizaciju projekta biznis zona, ali i da pružamo još snažniju podršku razvoju preduzetništva, a sredstva za ovu namjenu biće dvostruko veća. Svi napori u ovoj oblasti rezultiraće time da u naredne četiri godine Podgorica dobije 10.000 novih radnih mjesta, što će dovesti do eliminacije problema nezapošljenosti, budući da ćemo stvoriti pretpostavke da svi radno sposobni građani budu dobiju zapošljenje. Danas znamo mnogo više nego što smo znali prije četiri godine, mnog smo iskusniji, imamo mnogo više samopouzdanja, imamo mnogo veći motiv, energiju i želju da nastavimo jer znamo šta to 200.000 ljudi u glavnom gradu. I zato, nastavljamo dalje... Svi za naš grad“, zaključio je Vuković.

Bonus video: