Nema potrebe da se raskida koalicija

“Nimanbeguu nije prihvaćen nijedan amandman na predlog zakona. On je zato principijelno glasao protiv”, kazao je Cungu i dodao da je očekivao podršku za neke od njih
67 pregleda 14 komentar(a)
Genci Nimanbegu, Nazif CUngu, Foto: Luka Zeković
Genci Nimanbegu, Nazif CUngu, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.10.2017. 05:41h

Lider Force Nazif Cungu kazao je da zasada nema potrebe za donošenjem ishitrene odluke o eventualnom raskidu koalicije na državnom nivou sa Demokratskom partijom socijalista, Bošnjačkom strankom i Hrvatskom građanskom inicijativom.

Dan nakon što je Skupština tijesnom većinom usvojila Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, Cungu je na taj način tiho amortizovao bijes partijskog kolege i poslanika Gencija Nimanbegua.

Nimanbegu je poslije sporne sjednice kazao “da će hitno pozvati albansku koaliciju da se opredijeli da li će raskinuti koaliciju sa manjinskim partijama i DPS-om”.

“Nimanbeguu nije prihvaćen nijedan amandman na predlog zakona. On je zato principijelno glasao protiv. Mada smo i mi očekivali da će neki amandmani biti usvojeni”, kazao je Cungu “Vijestima”, izbjegavši direktno da odgovori na pitanje da li je glasanje Nimanbeuga u parlamentu i stav Force.

Nimanbegu je uložio 16 amandmana na zakon.

Aktuelni predsjednik Opštine rekao je da će uskoro biti održan redovni sastanak koalicionih partnera na državnom nivou, zakazan još prije sedmicu.

“Mi pripadamo različitim partijama i normalno je da pored brojnih zajedničkih stremljenja, imamo i neke različite stavove i prioritete. Ali zbog toga nema potrebe za donošenje ishitrenih odluka”, kazao je

Cungu. Podsjetio je „da se u svakom slučaju odluke u koaliciji 'Albanci odlučno' uvijek donose konsenzusom“.

Nimanbegu je “Vijestima” kazao da je koaliciona platforma sa manjinskim partijama predviđala ravnomjerni razvoj svih regija Crne Gore i decentralizaciju, što su “glasanjem poslanici BS i HGI prekršili“.

Pojasnio je da u blažoj formi to predviđa i koalicioni dogovor sa DPS-om i da je ovo pitanje o kojem se njegova partija hitno mora izjasniti.

Skupština je kontroverzni zakon usvojila tijesnom večinom- za je glasao 41 poslanik dok je samo Nimanbegu bio protiv.

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović ocijenio je juče da je novi zakon usvojen političkom trgovinom a izuzev poslanika Nimanbegua, poslanici manjinskih naroda nijesu imali političke hrabrosti.

“Čast naravno, gospodinu Nimanbeguu na stavu, principijelnom ponašanju i djelovanju, pokazao je da za razliku od svojih kolega ima 'političku kičmu'”, kazao je juče Krapović.

Bonus video: