Ni rasprave, ni skraćenja mandata

Đukanović optužio parlamentarnu većinu da se boji raspisivanja izbora, nakon što su skupštinski odbori odbili da bez njegovog prisustva raspravljaju o predlogu

37103 pregleda 30 komentar(a)
Na poslanicima da odluče o prijevremenim izborima: Sa sjednice (Arhiva), Foto: Boris Pejović
Na poslanicima da odluče o prijevremenim izborima: Sa sjednice (Arhiva), Foto: Boris Pejović

Parlament bi danas o Predlogu predsjednika države Mila Đukanovića za skraćenje mandata Skupštini trebalo da raspravlja bez mišljenja ključnih odbora, ali sjednice najvjerovatnije neće ni biti jer se sinoć parlamentarna većina saglasila da neće podržati dnevni red, potvrđeno je “Vijestina”.

To znači da sjednice neće ni biti, rekao je izvor.

Đukanović je 23. septembra predložio skraćenje mandata sadašnjeg skupštinskog saziva, nakon što nije dao mandat za sastav vlade Miodragu Lekiću (Demos) koga je predložila stara parlamentarnog većina.

Ista većina juče je odbila da o inicijativi predsjednika raspravlja na odvojenim sjednicama Zakonodavnog i Odbora za politički sistem i pravosuđe. Tvrdili su da je Đukanović bio obavezan da dođe na sjednice i obrazloži predlog, što on nije prihvatio.

Na poslanicima da odluče o prijevremenim izborima: Sa sjednice (arhiva)
Na poslanicima da odluče o prijevremenim izborima: Sa sjednice (arhiva)foto: Luka Zekovic

Iz Kabineta predsjednika juče su saopštili da je, kako se navodi, namjera većine od 30. avgusta 2020. godine, da se onemogući rasprava u Skupštini o Predlogu odluke za skraćenje mandata parlamenta, dobila jasan izraz na radnim tijelima.

”Kršeći odredbe sopstvenog Poslovnika predsjednici odbora uz pomoć većine članova odbora i unaprijed pripremljenog mišljenja službe, koje ne zavrjeđuje komentar, jasno su iskazali strah da se u Skupštini, na sjednici zakazanoj za 30. septembar raspravlja o Predlogu odluke predsjednika Crne Gore. Jasan strah od onog što predstoji i neumitno ih čeka na kraju puta – prijevremeni parlamentarni izbori koji će dovesti do stabilnosti društva i izbora Vlade u punom kapacitetu”, navodi se u saopštenju.

Predsjednik države je predsjednicima odbora Maji Vukićević (DF) i Momu Koprivici (Demokrate), kako su juče potvrdili, uputio dopis u kojem ih obavještava da ne može prisustvovati i da ovlašćuje savjetnike Natašu Pešić i Borisa Bastijančića da ga zastupaju.

Vukićević to nije prihvatila, objašnjavajući da je predsjednik inokosni organ i ne može prenositi ovu vrstu nadležnosti na bilo koga. I Koprivica je imao identičan stav, koji je Odbor za politički sistem podržao.

Đukanović
Đukanovićfoto: Boris Pejović

Jovanka Laličić (DPS) je na Zakonodavnom odboru kazala da predsjednik ne bi mogao da obavlja sve funkcije kada ne bi mogao da prenese neka svoja ovlašćenja. “Tako da vam argumentacija ne pije vode. Oni su ispunili formalno-pravne uslove da se ova tačka dnevnog reda danas razmatra”, navela je Laličić.

Vukićević je kazala da bi po toj analogiji predstavnici političkih partija mogli ići na konsultaije kod Bastijančića ili Pešić, umjesto kod predsjednika. “Oni bi nam predlagali guvernera, zaštitnika ljudskih prava, to nije moguće”, dodala je.

Momo Koprivica je na Odboru za politički sistem pročitao mišljenje svoje Stručne službe, u kome se navodi da je šredsjendik države inokosni državni organ, gdje odluke o vršenju funkcije donosi pojedinac.

”Pred nama je Predlog odluke koji je on dostavio. Taj predlog ima tri člana, a ukoliko bi se amandmanski djelovalo, a Odbor ima to pravo, sa drugo strane nema predlagača, ne bismo imali nekog sa funkcijom odlučivanja da prihvati ili ne prihvati amandman. Savjetnici ipak nemaju funkciju odlučivanja. Prema tome smatram da predsjednika ne mogu predstavljati savjetnici na ovoj sjednici”, rekao je Koprivica.

U skupštinskoj proceduri je i predlog za razrješenje Đukanovića zbog kršenja Ustava jer nije pozvao sve partije na konsultacioje oko mandatara.

Danas dogovor o nastavku rasprave za smjenu Đurović

Za danas je zakazan Kolegijum predsjednika Skupštine, na kome će se razmatrati mogućnost da se nastavi rasprava o smjeni predsjednice Skupštine Danijele Đurović (SNP). Poslanici Demokratskog fronta (uključujući i Pokret za promjene), Demokrata, Demosa, Radničke partije, Prave i Ujedinjene Crne Gore, podnijeli su u avgustu predlog za razrješenje predsjednice Skupštine, tvrdeći da je prekršila Poslovnik.

Đurović
Đurovićfoto: Luka Zeković

Rasprava u Skupštini je počela ali je prekinuta, kada je DF predložio da se stara većina dogovori oko formiranja vlade i da dio dih dogovora bude i skupštinsko rukovodstvo.

Lekić: Diplomate ne smiju da podrže snage koje planiraju ustavni puč

Poslanik Demosa Miodrag Lekić je izrazio očekivanje da će se djelovanje stranih diplomatskih predstavnika u Crnoj Gori, tokom aktuelne političke krize, odvijati uz poštovanje ustavnog sistema Crne Gore i da se spolja neće ulaziti u iskušenja podrške političkim snagama, pretežno organizovanog kriminala, koje u ovom trenutku nastoje da izvrše, za sada neki oblik tihog ustavnog puča.

”Sve u kontekstu sprečavanja legalnog konstituisanja vlade u parlamentu, na osnovu većine, i to većine izbornog karaktera”, saopštio je Lekić.

On je poručio da će nova vlada biti ozbiljan međunarodni partner i zaštitnik dostojanstva Crne Gore na međunarodnom i unutrašnjem planu.

Bonus video: