Dnevni red nije usvojen: Skupština neće raspravljati o Đukanovićevom predlogu

Đukanović je u obrazloženju za skraćenje mandata parlamentu naveo da se nijesu stekli uslovi da mandat za sastav Vlade povjeri lideru Demosa Miodragu Lekiću

62421 pregleda 82 komentar(a)
Đukanović u Skupštini, Foto: Luka Zeković
Đukanović u Skupštini, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.09.2022. 14:25h
Završeno
12:38h

Skupština Crne Gore nije usvojila dnevni red tako da se neće raspravljati o predlogu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića o skraćenju mandata Skupštini.

Za usvajanje dnevnog reda glasalo je 39 poslanika, protiv je bio 41, nije bilo uzdržanih.  

12:18h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović došao je u Skupštinu Crne Gore gdje bi poslanici danas trebalo da raspravljaju o Đukanovićevom predlogu za skraćenje mandata Skupštini.

Đukanović i predsjednica Skupštine Danijela Đurović
Đukanović i predsjednica Skupštine Danijela Đurovićfoto: Biljana Matijašević

Zakonodavni odbor se o Đukanovićevom predlogu nije izjasnio jer Đukanović nije došao na dvije sjednice tog skupštinskog tijela. Đukanović je u obrazloženju za skraćenje mandata parlamentu naveo da se nijesu stekli uslovi da mandat za sastav Vlade povjeri lideru Demosa Miodragu Lekiću. Kako je rekao, konsultativni proces je jasno pokazao da nema osnova da se u Ustavom predviđenom roku predloži mandatar koji bi obezbijedio podršku u Skupštini za sastav 44. Vlade Crne Gore. “Skraćenje mandata Skupštini najoptimalnije rješenje u datoj političkoj situaciji, i da je u najboljem interesu svih građana Crne Gore, jer se time otvara mogućnost za organizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora u sto kraćem roku”, smatra Đukanović. To će, kako je ocijenio, omogućiti izbor vlade koja će djelovati u punom kapacitetu. Đukanović je naglasio da regionalni globalni kontekst i političko–bezbjednosni izazovi, ekonomski i finansijski problemi Crne Gore, posebno u energetskom sektoru, zdravstvu i drugim oblastima, zahtijevaju kompetentnu, odgovornu i efikasnu vladu. “Vjerujem da se do takve vlade može doći jedino odlukom građana na izborima”, ocijenio je Đukanović.

Izmjena: 14:24h

Bonus video: