Đurović: Sudije Ustavnog suda biraćemo prije lokalnih izbora

"Ako bi došlo do situcije da uđemo u postupak da Lekić dobije mandat, apsolutno neću biti prepreka formiranju nove parlamentarne većine", poručila je predsjednica Skupštine

35096 pregleda 21 komentar(a)
Đurović, Foto: Biljana Matijašević
Đurović, Foto: Biljana Matijašević

Predjednica Skupštine Danijela Đurović kazala je da je parlament danas pokazao da funkcioniše.

"Vezano za određena razmišljanja da postoji mogućnost da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ukazom raspusti parlament, pozivam predsjednika da ne tumači kreativno Ustav. Smatram da je parlament pokazao da funkcioniše i da će nastaviti da funkcioniše", poručila je Đurović na pres konferenciji u Skupštini.

Podsjetila je da se juče u Skupštini raspravljalo o rebalansu budžeta, koji je usvojen, što je, kako je ocijenila, jedan od dokaza da parlament funkcioniše. Ona je kazala da je sazvala i redovnu sjednicu, jer je Crna Gora "u vrlo osjetljivom trenutku kada se postavlja pitanje fukncionalnosti i ostalih institucija, prije svega Ustavnog suda".

Istakla je i da su danas na kolegijumu imali dogovor u pravcu sazivanja sjednice na kojoj bi se birale sudije Ustavnog suda.

"Očekuje se da Ustavni odbor utvrdi listu kandidata, koja bi se mogla naći na sjednici 21. oktobra, dakle prije lokalnih izbora", saopštila je ona.

Na pitanje da li će podnijeti ostavku s obzirom na to da je dio partija stare većine to tražio, odgovorila je da je tačno da je to traženo od nje.

"Ne, neću podnijeti ostavku jer bi to implicaralo neku krivicu sa moje strane... Sa druge strane, ako bi došlo do situcije da uđemo u postupak da Miodrag Lekić dobije mandat za sastav vlade, apsolutno neću biti prepreka formiranju nove parlamentarne većine", poručila je Đurović.

Kazala je i da ne smatra sebe preprekom za određene političke dogovore, ali da misli da je odgovornost svih kako će se dalje raditi.

“Ako funkcija predsjednika Skupštine po političkom dogovoru ne pripadne SNP-u, ja sam spremna da podnesem ostavku”, rekla je Đurović.

Nastavak sjednica parlamenta, na čijem je dnevno redu razrješenje Đurović, zakazan je za 18 sati.

Bonus video: