Božović o zabrani ulaska: Udar na sve Srbe

"Očekujem reakciju Republike Srbije, predsjednika vlade i cijelog srpskog naroda, srpskog patrijarha i naše crkve", kazao je protjerani ambasador, koji je najavio da će se žaliti na donijeto rješenje

18378 pregleda 40 komentar(a)
Božović, Foto: Savo Prelević
Božović, Foto: Savo Prelević

Protjerani ambasador Srbije u Crnoj Gori, Vladimir Božović, ocijenio je kako je odluka da mu se zabrani ulazak u Crnu Goru - udar na cijeli srpski narod.

On je objavio video snimak sa graničnog prelaza Dračenovac sa Srbijom, na kojem, kako je kazao, čeka da mu bude uručeno rješenje o zabrani ulaska u Crnu Goru.

„Zabrana je donijeta na zahtjev Sava Kentera, direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), pod obrazloženjem da sam prijetnja za nacionalnu bezbjednost Crne Gore. Dakle, skandal neviđenih razmjera, nečuveno i suprotno Ustavu i zakonima Crne Gore i svih evropskih standarda i normi, kojim mi se zabranjuje da uđem u zemlju kojoj sam rođen, u kojoj mi žive roditelji, sestre, rodbina, prijatelji, kumovi, u kojoj su grobovi mojih predaka, u kojoj su se moji preci borili za krst časni i slobodu zlatnu“, rekao je Božović u snimku objavljenom na Instagramu.

Dodao je da mu „ulazak zabranjuju oni koji su pobijeđeni na demokratskim izborima u avgustu 2020. godine, grubo zloupotrebljavajući ustavna i zakonska ovlašćenja“.

„Ja ću se naravno žaliti na ovo rješenje, očekujem reakciju Republike Srbije, predsjednika vlade i cijelog srpskog naroda, srpskog patrijarha i naše crkve, jer ovo nije udar na mene i moju porodicu, ovo je udar na sve Srbe u Crnoj Gori i na sve Srbe gdje god da žive, da im se pokaže da oni nisu demokratski narod, da nisu narod dostojan da im se poštuju osnovna ljudska građanska i vjerska prava i slobode“, ocijenio je on.

Tvrdi da se nikad nije miješao u unutrašnje stvari Crne Gore, niti da je ikada dobio nalog od predsjednika Srbije da učini bilo šta protiv Crne Gore, njenih organa vlasti ili njenih interesa.

„Borio sam se za najbolje, bratske i prijateljske odnose Crne Gore i Srbije, da budemo najbliža braća, prijatelji, najbliže dvije članice Ujedinjenih nacija, ali nažalost eto, to sve nije moglo da bude i evo već drugi put prognani postaje izgnani. Postajem čovjek kome se zabranjuje ulazak u svoju zemlju rođenja. Zaista sramno i nečuveno i učiniću sve da o ovome obavijestim sve relevantne međunarodne organizacije, pošto je ovo suprotno evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i slobodama, suprotno Bečkoj konvenciji. I sam čin protjerivanja nije zasnovan ni na jednom zdravom i valjanom razlogu. Ovo takođe predstavlja čin samovolje direktora ANB i pozivam sve nadležne u Crnoj Gori da reaguju na ovo i zaštite Ustav i zakone Crne Gore, da poštuju crnogorsku tradiciju istorije i pravde i da ovo bude ružna prošlost, da gradimo najbolje ljudske i prijateljske odnose“, zaključio je Božović.

Bonus video: