Danijela Đurović ostaje predsjednica Skupštine

Za razrješenje su glasala 32 poslanika, protiv tog predloga je bilo njih 45, dok je jedan listić bio nevažeći

112888 pregleda 68 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Screenshot/Youtube
Sa sjednice, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 30.09.2022. 21:22h

Danijela Đurović ostaje predsjednica Skupštine. Većina poslanika je večeras, na tajnom glasanju, bila protiv njene smjene.

Predlog za razrješenje šefice parlamenta ranije su podnijeli su Demokratski front, Demokrate, Demos, Prava i Ujedinjena Crna Gora.

Od 78 listića, važećih je bilo 77 - za razrješenje su glasala 32 poslanika, a protiv njih 45, saopštila je potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak.

Sjednica, na čijem dnevnom redu je bio predlog za razrješenje šefice parlamenta, počela je 2. septembra, ali je potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak tada dala pauzu na zahtjev Poslaničkog kluba Demokratskog fronta. Iz DF-a su tada tražili pauzu zbog pregovora "stare većine" o formiranju Vlade.

Andrija Mandić (DF) rekao je večeras da je mnogo energije uložila parlamentarna većina da dođe do zajedništva koje omogućava izbor nove 44. vlade.

"Pošto večeras moramo da se opredijelimo u kom pravcu kreće ovaj brod, želim da gospođi Đurović postavim par pitanja na koje želim javni odgovor: da li ste spremni da predsjednik Crne Gore raspusti Skupštinu protivustavno da istog momenta raspišite predsjedničke izbore koji bi se održali istog dana sa parlamentarnim? Svakako smo pokrenuli proceduru razrješenja predsjednika i to je ono što čeka i njega i one koje su ga na to nagovarali".

"Drugo pitanje je da li ćete uraditi sve u skladu sa Vašim ovlašćenjima da se izabere 44. Vlada u skladu sa onim što je dogovorila parlamentrana većina?Ako nijeste spremni to da uradite, gospođa Bošnjak je spremna da sve ovo uradi. Ako je Vaš odgovor da, DF će povući inicijativu", naveo je on.

Mandić
Mandićfoto: Screenshot/Youtube

Danijel Živković (DPS) kazao je da je rasprava završena i dogovaranja, pregovaranja, pitanja... zasitili su se evo godinu dana.

"Došli ste na sjednicu nakon rasprave da postavljate jedni drugima pitanja i da kršite Poslovnik... Rasprava je završena i vrijeme je da se glasa, podijelite listiće", rekao je Živković.

Danijela Đurović je Mandiću odgovorila da ne očekuje od predsjednika države da postupi neustavno i raspusti Skupštinu.

"Braniti predsjednika neću. U slučaju da do toga dođe, ja sam spremna da uradim sve u skladu sa Ustavom i zakonom. Sve što je moguće uraditi što je u skladu sa Ustavom i zakonom, spremna sam da uradim", poručila je Đurović.

Mandić je kazao da niko nije tražio da neko uradi nešto protiv Ustava.

"Razumio sam da ako predsjednik prekrši Ustav, da ste spremni da raspišete izbore. Tražim jasan odgovor".

Draginja Vuksanović Stanković (SDP) rekla je da se DF pokajao i da je vidio da nema većinu.

"Povucite inicijativu, korektnije je nego što ovo radite". Danijela Đurović je precizirala da stoji iza izjave da će raspisati predsjedničke izbore u skladu sa Ustavom i zakonom.

Đurović: Izbor Sudskog savjeta važniji od političkog nadgornjavanja

Božena Jelušić (GP URA) kazala je ranije da smatra da je rušenje Vlade bilo greška, ne zato što je bila zadovoljna, nego što je ona najbolje odražavala ono što je Crna Gora - sa svojim brojnim podjelama, različitostima, različitim viđenjem na određene stvari.

Jelušić je navela da joj je žao što se prethodna većina izgubila, i da je smjena Đurović drugi čin.

Ona je rekla da Crno na bijelo neće glasati za smjenu Đurović, a posebno ne ona, kao poslanica, neće glasati za smjenu poslanice koja je djelovanjem i ponašanjem pokazala i odmjerenost i trpeljivost koja je podnijela mnoge uvrede bez potrebe da uzvraća istom mjerom i koja je radila posao nimalo lošija od prethodnih muškaraca koji su bili na čelu Skupštine.

Milosava Paunović (SNP) rekla je da treba ostati u duhu prethodne sjednice, kada je stara parlamentarna većina bila jedinstvena i odbila predlog predsjednika države Mila Đukanovića.

Ona je dodala da građani od njih očekuju jedinstvo.

"Ako smo već krenuli u priču da formiramo vladu, i Đukanoviću ne ostaje ništa drugo nego da da mandat Miodragu Lekiću, mislim da treba da ostanemo u dobrom duhu i dogovor ne rušimo i da ostanemo jedinstveni", navela je Paunović.

Branka Bošnjak je kazala da stvara gorak ukus to što žena kad dođe na čelo Skupštine, ne ostane na toj funkciji puni mandat.

Danijela Đurović je da je rekla da joj je drago što će ovo večeras da se razriješi i da krenu dalje.

Đurović
Đurovićfoto: Screenshot/Youtube

Navela je da joj je bila izuzetna čast i zadovoljstvo što je imala priliku da vodi Skupštinu i da nakon šest godina, za isti sto okupi sve predsjednike parlamentranih partija da razgovaraju oko važnih pitanja.

"Možda su nas neke druge stvari pretekle i neke dogovore pokvarile, ali vjerujem da ćemo uspjeti da izaberemo sudije Ustavnog suda".

Đurović je rekla da je izbor Sudskog savjeta mnogo važniji od političkog nadgornjavanja.

U predlogu za smjenu predsjednice Skupštine navedeno je da je njeno predsjedavanje obilježilo kontinuirano kršenje akata kojima se uređuje način funkcionisanja parlamenta, što je ona odbacila.

"U kontekstu ukupnih dešavanja, moram da pitam da li neko želi destabilizaciju države ili ove institucije ili se radi o ličnom obračunu... Vladavina prava nam pomaže da se žilavo opiremo svim izazovima, da omogućimo funkcionisanje svih institucija i da budemo svi jednaki pred zakonom. Mi političari smo na posabnom zadataku gdje javni interes mora biti iznad ličnog ili partijskog, ali je to ideja koju je izgleda teško dostići... Kako god ste naumili, svemu sam naredna", rekla je Đurović.

Bonus video: