Samit u Budvi: Forca i DUA izrazili protest zbog fusnote za Kosovo

Iz Ministarstva finansija, jednog od institucionalnih pokrovitelja događaja, istakli da su u pozivu sve države učesnice tretiralo ravnopravno

15838 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nova demokratska snaga - Forca i Demokratska unija Albanaca (DUA) izrazili su protest zbog toga što su organizatori Samita ministara finansija, guvernera centralnih banaka i direktora poreskih uprava država regiona, koji se održava u Budvi, u pozivu pored imena Kosova postavili i fusnotu.

Samit se organizuje od strane Saveza ekonomista Srbije, dok su institucionalni pokrovitelji događaja crnogorsko Ministarstvo finansija, Centralna banka i Uprava prihoda i carina.

U fusnoti se navodi da je Kosovo predstavljeno bez prejudiciranja njegovog statusa, u skladu sa rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija.

Iz Force podsjećaju da je Crna Gora, kao 49. država, priznala Kosovo kao nezavisnu državu 9. oktobra 2008. godine, a dodavanje fusnote su nazvali nedopustivim.

"Ministarstvo finansija Crne Gore, kao državna institucija koja je doprinijela realizaciji ovog samita, nije trebalo da prihvati tako nešto, koja ne doprinosi unapređenju odnosa Crne Gore i Republike Kosovo, gdje je Crna Gora članica NATO-a. Nova Demokratska snaga FORCA poziva Ministarstvo finansija Crne Gore da se distancira od sponzorisanja samita ovog tipa, koji ne doprinose unapređenju dobrosusjedske politike EU", navodi se u saopštenju Predsjedništva te stranke.

Regionalni mediji prenijeli su ranije da je guverner Centralne banke Kosova Fehmi Mehmeti odbio da učestvuje na samitu.

Organizatori samita, devetog po redu, i ranije su ime Kosova navodili uz fusnotu, a Ministarstvo finansija je i ranije bilo pokrovitelj događaja.

MF: Sve zemlje smo tretirali ravnopravno

Iz Ministarstva finansija su, u odgovoru kosovskom novinaru Albertu Spahiuu na Tviteru, naveli da taj resor nije organizator, već institucionalni pokrovitelj događaja.

Naglasili su i da je ministarstvo, u pozivnici, agendi i drugim vidovima komunikacije, sve države učesnice tretiralo ravnopravno.

"Pozivnica Ministarstva je u skladu sa zvaničnim stavom Crne Gore po pitanju priznanja Kosova", naveli su u poruci.

DUA: Indirektna devalvacija punog priznanja Kosova

Iz Demokratske unije Albanaca kazali su da je "sramotno" koristiti fusnote.

"Očigledno je ministar finansija zaboravio da je država Crna Gora od 9. oktobra 2008. godine priznala potpunu nezavisnost države Kosovo", saopštio je lider te stranke Mehmed Zenka.

Kazao je kako jeste tačno da postoji dogovor o fusnoti postignutoj u februaru 2012. u Briselu u dijalogu Prištine i Beograda, ali i istakao da je to sporazum između Kosova i Srbije, a ne sporazum Kosova i Crne Gore.

"Crna Gora je u potpunosti priznala Kosovo i za nas je ravnopravna sa svim drugim državama. Fusnota nije ništa drugo do smanjenje integriteta države Kosovo i indirektna devalvacija punog priznanja Kosova od strane države Crne Gore", navodi Zenka u saopštenju.

Bonus video: