Evropi priča, Rusima država

DPS je vodio perfidnu igru - milost zapadnih zemalja kupovao evropskom pričom, dok je na djelu bila okupacija privrednih i prirodnih resursa od ruskih tajkuna, kaže Blagoje Grahovac. Penzionisani general tvrdi da je Rusija na ovom prostoru aktivna dugo i da su njihove službe ovdje uvijek bile praktično domicilne

45034 pregleda 52 komentar(a)
Obavještajaca ima svuda - od običnog građanina do vrha države: Grahovac, Foto: Luka Zeković
Obavještajaca ima svuda - od običnog građanina do vrha države: Grahovac, Foto: Luka Zeković

General u penziji i analitičar geopolitike Blagoje Grahovac kazao je za “Vijesti” da sve države, a posebno velike sile koje imaju geopolitički interes, pored uobičajenih konzularnih poslova, rade političku, ekonomsku, bezbjednosnu i kulturnu opservaciju, kao i svake moguće društvene djelatnosti koja neku državu čini prestižnom.

”Ne samo to što je čini prestižnom, nego i ono što je čini rovitom - i to istražuju. Gdje god osjete i zaključe da je neka država u nekoj oblasti rovita, njihovo ofanzivno djelovanje, prvo političko, pa svako drugo, počinje da se otjelotvoruje”, kazao je Grahovac.

On je komentarisao akciju protiv osoba koje su navodno radile za rusku obavještajnu službu, a protiv interesa Crne Gore, tokom koje je i šest ruskih diplomata prolašeno personama non grata.

Grahovac je ocijenio da su diplomatska predstavništva u najmanjoj mjeri diplomatska:

”Posebno kad dođe vrijeme narušenih odnosa u međunarodnoj politici, narušenih odnosa između država, a još jače je izraženo ako neka država gubi atribute sile, pa onda u tom očaju ne bira sredstva za ofanzivno djelovanje.”

Grahovac navodi da je školski primjer toga sadašnje ponašanje Ruske Federacije, koja, kako je ocijenio, gubi prerogative eksplozivne geopolitičke sile i kao očajnik počinje da radi otvoreno i to vrlo robusno:

”Da ne kažem, vrlo prljavim metodama.”

On je kazao da je RF na ovom prostoru decenijama, možda i stoljećima, vrlo aktivna da ovaj prostor tretira, ako ne kao svoj, onda kao prostor svoga interesa, te da su njihove službe uvijek ovdje bile praktično domicilne službe.

”U konzularnim predstavništvima - oni nisu nikad prestajali na našem prostoru da prvenstveno budu obavještajci. Da li su mogli to da rade? Da, jer služba bezbjednosti u Crnoj Gori je bila posinak službe ruskih službi”, kazao je Grahovac.

Perfidna politička igra

On je istakao da je osamostaljenje Crne Gore djelimično nešto promijenilo:

”Nastavljena je jedna vrlo perfidna politička priča, jer je vladajuća DPS, pošto je zaključila kud vodi proces, vrlo vješto i glasno pričala o evropskim i evroatlantskim integracijama Crne Gore. Time su kupovali milost zapadnih zemalja, jer su zaključili da je proces nezaustavljiv, da Crna Gora ide tamo gdje geografski pripada - a to je Evropa. Onda su vrlo vješto koristili bučnu priču o evropskim i evroatlantskim integracijama, a ispod toga je rađena, vrlo perfidno, okupacija privrednih i prirodnih resursa od ruskih tajkuna.”

Grahovac je naglasio da i danas u vojnim i državnim službama u Crnoj Gori, i dalje postoje snage koje se mogu nazvati “posinak ili poćerka ruskih službi”.

On je kazao da se obavještajni rad odnosi na sve službe Istoka i Zapada - samo je razlika u tome ko je prijateljski i dobronamjerno okrenut prema državi Crnoj Gori i njenim evroatlantskim integracijama, a ko na to gleda vrlo poprijeko.

Na pitanje da li se obavještajni rad sprovodi i kroz infiltraciju među običan narod, Grahovac je odgovorio potvrdno.

”Naravno. Uvijek je to kapilarno djelovanje od vrha države, kroz državne i vojne službe, pa do običnog građanina. Biraju ko ima integritet, ko ima ima ugled, a ko ima interes da ideološki, politički ili interesno drži njihovu stranu”, kazao je Grahovac.

Bonus video: