Đukanović sa još osam predsjednika osudio rusku aneksiju ukrajinskih teritorija

"Svi koji su počinili zločin agresije moraju se pozvati na odgovornost i izvesti pred lice pravde", saopštili su predsjednici Češke, Crne Gore, Estonije, Litvanije, Letonije, Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunije i Slovačke

12014 pregleda 23 komentar(a)
Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i predsjednici još osam članica NATO saveza Centralne i Istočne Evrope osudili su danas zajedno rusku aneksiju ukrajinskih teritorija.

Naveli su da kao predsjednici država čiji lideri su posjetili Kijev tokom rata i svojim očima vidjeli posljedice ruske agresije, ne mogu "ćutke gledati blatantno kršenje međunarodnog prava" od strane Ruske Federacije.

Poručili su Rusiji da aneksiju nikada neće priznati, a takođe su pozvali na još veću pomoć Ukrajini i ponovili podršku njenoj perspektivi u NATO.

"Ponavljamo svoju podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Ne priznajemo i nikada nećemo priznati pokušaje Rusije da anektira ukrajinsku teritoriju. Čvrsto stojimo iza odluke NATO samita održanog u Bukureštu 2008. godine o budućem članstvu Ukrajine", saopštili su Đukanović, predsjednik Češke Miloš Zeman, Estonije Alan Karis, Letonije Egils Levits, Litvanije Gitanas Nauseda, Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, Poljske Andržej Duda, Rumunije Klaus Johanis i predsjednica Slovačke Zuzana Čaputova.

"Podržavamo Ukrajinu u odbrani od ruske invazije, zahtijevamo od Rusije da se odmah povuče iz svih okupiranih teritorija i podstičemo sve Saveznike da značajno pojačaju svoju vojnu pomoć Ukrajini. Svi koji su počinili zločin agresije moraju se pozvati na odgovornost i izvesti pred lice pravde" zaključuje se u saopštenju, koje je medijima dostavila Služba za informisanje predsjednika Crne Gore.

Svi predsjednici već su osudili rusku aneksiju i pojedinačno.

Bonus video: