Građanska akcija: Kandidati za odbornike nemaju jednako biračko pravo

Zbog raspodjele mandata po redu kandidata na izbornoj listi, kako je kazao, kandidati u vrhu izborne liste dobiće sigurne mandate, onoliko kandidata koliko izborna lista dobije mandata, a kandidati u srednjem dijelu liste i na kraju izborne liste neće sigurno dobiti mandate, iako su izbori zakazani tek za 23 oktobar

6833 pregleda 5 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

Građani Budve, nakon objavljivanja izbornih listi za lokalne izbore, već znaju koji kandidati će dobiti siguran mandat odbornika a koji kandidati sigurno neće dobiti mandat odbornika.

To je u saopštenju naveo Božidar Vujičić nasilac liste grupe birača Građanska akcija na predstojećim lokalnim izborima.

Zbog raspodjele mandata po redu kandidata na izbornoj listi, kako je kazao, kandidati u vrhu izborne liste dobiće sigurne mandate, onoliko kandidata koliko izborna lista dobije mandata, a kandidati u srednjem dijelu liste i na kraju izborne liste neće sigurno dobiti mandate, iako su izbori zakazani tek za 23 oktobar.

“Zbog navedene diskriminacije nameću se najmanje četiri pitanja: Prvo da li kandidati imaju jednako biračko pravo da budu birani. Odgovor je jasan, nemaju, jer neki kandidati dobijaju siguran a neki sigurno neće dobiti mandat. Drugo pitanje. Da li tako izabrani predstavnici predstavljaju istinsku volju građana. Kada građani glasaju izborne liste oni glas daju svim kandidatima na listi, neko drugi odlučuje kom kandidatu će otići njihov glas. Odgovor je ne, izbor odbornoka za SO Budva ne predstavljaju volju građana Budve, već volju predsjednika političkih partija, koji daju saglasnost na redosled kandidata na izbornim listama i tako odlučuju, koji će kandidat dobiti suguran mandat a koji kandidat neće sigurno dobiti mandat “, istakao je Vujičić i dodao:

“Treće pitanje koje se nameće je da li građani Budve moraju da postupaju po odlukama budućih odbornika, koji su mandate dobili raspodjelom mandata po redu na listi, odnosno diskrimijacijom biračkog prava da budu birani. Odgovor na ovo pitanje je lak ali odgovor moraju da daju sami građani Budve. Jasno je da oni građani, kandidati na izbornim listama, koji su spremni da diskriminacijom biračkog prava prihvate da budu prestavnici građana, zato što mandat nisu dobili od građana već od predsjednika partije moraju da se bore za interese predsjednika partije, koji je njih izabrao a ne za interese građana, koji su glasali za izbornu listu, ne za njih lično”, istakao je Vujičić.

Kao četvrto pitanje naveo je “da li nadležni državni organi mogu prihvatiti izbore, koji su rezultat diskriminacije biračkog prava”.

“Odgovor je nažalost da, već 30 godina nadležni organi prihvataju rezultate izbora, koji su zasnovani na diskriminaciji biračkog prava, jer niko za ništa ne odgovara a nadležni organi su izabrani od strane predstavnika koji su izabrani diskriminacijom biračkog prava i moraju da štite njihove interese i sistemsku korupciju a ne interese nosilaca suvereniteta – birača- građana”, zaključio je Vujičić.

Bonus video: