OIK Pljevlja odbila listu SPP: "Odluka donijeta pod pritiskom predsjednika OIK"

SPP će uložiti žalbu Državnoj izbornoj komisiji zbog, kako tvrde, neskrivenog pokušaja diskriminacije prema Stranci pravde i pomirenja i Bošnjacima

7450 pregleda 2 komentar(a)
Pljevlja (ilustracija), Foto: Goran Malidžan
Pljevlja (ilustracija), Foto: Goran Malidžan

Opštinska izborna komisija u Pljevljima odbila je listu Stranke pravde i pomirenja Za buduće generacije, saopšteno je iz te političke organizacije.

“U obrazloženju odluke se navodi da SPP nije predstavio dokaze da se radi o stranci koja zastupa interese Bošnjaka, da je to zastupanje Bošnjaka relativizovano jer se u Statutu stranke navode i zalaganja za prava svih građana Crne Gore kao i to da u zvanični dokumentima SPP ne postoji zalaganje za afirmaciju i korištenje prava manjinskih naroda što predstavlja dupli nonsens – to su ustavne kategorije za narode ispod 15 odsto zastupljenosti a farsu čini potpunom činjenica da se u programskom aktu SPP koji su članovi OIK imali na uvid decidno govori o tim zalaganjima naše stranke”, navodi se u saopštenju Stranke pravde i Pomirenja.

SPP će uložiti žalbu Državnoj izbornoj komisiji zbog kako tvrde neskrivenog pokušaja diskriminacije prema Stranci pravde i pomirenja i Bošnjacima.

Oni tvrde da je odluka o eliminaciji SPP-a iz izborne utakmice Opštinska izborna komisija donijela pod pritiskom predsjednika OIK Čeda Gospića.

“Da je sve ukazivalo na jasnu namjeru predsjednika OIK Pljevlja da po svaku cijenu sabotira izbornu prijavu SPP u tom gradu vidjelo se već prilikom prvog dolaska predstavnika liste SPP – ZA BUDUĆE GENERACIJE i predaje dokumentacije. Naime, predsjednik OIK Čedo Gospić (kadar DPS) je nakon samo par minuta od dolaska predstavnika SPP na volšeban način pravno neutemeljeno pokušao da odbije prijavu uz obrazloženje da potpisi podrške (170 koliko je predano i 150 koliko je potrebno po zakonu za manjinsku listu) nisu valjani jer sadrže dva potpisa ljudi druge vjeroispovijesti – komšija pravoslavaca. Nakon što mu je adekvatnom reakcijom predstavnika SPP taj besmisleni pokušaj propao uslijedio je još besmisleniji i besprizorniji. Predsjednik OIK je sam po sebi zaključio da SPP ne predstavlja Bošnjački narod i inicirao ad hok glasanje što je proizvelo dodatni šok i nevjericu. Na njegov besmisleni zaključak i poziv da se glasanjem odbije naša prijava član komisije OIK iz BS bio je uzdržan nakon čega ga je Gospić besramno pred svim prisutnim kritikovao riječima da to ‘nije korektno’ sa njegove strane. Predaja ostatka dokumenata predstavnika SPP realizovan je nakon oštre reakcije predstavnika SPP nakon čega se komisija povukla na vijećanje prilikom koje je član OIK iz reda BS promijenio mišljenje i pridružio se mišljenju Gospića. Komisija je na kraju donijela zaključak da predstavnici SPP nisu priložili jasan dokaz da zastupaju Bošnjački narod uz potražnju osnivačkog i programskog akta stranke”, navodi se u saopštenju.

Tvrde i da je nakon još jednog sastanka i predaje traženih dokumenata “uslijedio ponovni skandal i ponovno disciplinovanje člana OIK iz reda BS od strane predsjednika OIK”.

“Gospić mu je bahato zabranio da iznese svoje mišljenje na primjedbu SPP da je na prošloj sjednici promijenio svoj stav nakon pritiska Gospića. Na primjedbu predstavnika SPP da svi dokazi o politici SPP stoje u Statutu stranke koji je predat prvi dan kao i u programu stranke ali i primjedbu da komisija glasa pod neskrivenim naredbodavnim uticajem predsjednika OIK bez da stiču uvid u dokumentaciju svi predstavnici OIK samo sliježu ramenima bez ikakvog odgovora. Očigledno već ranije režirana i pripremljena farsa OIK završena je sinoć oko 19 časova kada je sekretar komisije uručio zvanično rješenje OIK Pljevlja kojim se odbija prijava SPP. Kako smo uvjereni da predstavnici DIK nisu na pravnom niti moralnom nivou predsjednika OIK Gospića koji je u javnosti poznat po brojnim optužbama za višemilionske malverzacije javnih kompanija u kojima je stolovao kao direktor u proteklom periodu, očekujemo jedinu ispravnu odluku o prihvatanju kandidature izbornoj listi SPP u Pljevljima. Svjesni da je u proteklih pet dana u Pljevljima farsa OIK imala isključivo političku pozadinu kao i zaključak da je tehnički prijava bila u redu bez nervoze očekujemo odluku DIK. Ostaje nelagoda u želudcu nakon podaničkog stava članova OIK iz reda DPS BS i SD, a koji svi do jednog pripadaju našem narodu, koji su po naređenju Gospića zatvorili oči nad realnošću i nesumnjivoj ličnoj spoznaju da su predstavnici SPP u tom gradu ne samo Bošnjački predstavnici već i faktički bedem Bošnjaka u Pljevljima.Šta to čovjeka može natjerati da svojim očima ne prepoznaje svog brata ili sestru nije nam poznato a iskreno ne želimo nikad ni da spoznamo”, stoji u saopštenju.

U toj partiji su ubijeđeni da će SPP učestvovati na lokalnim izborima u Pljevljima.

“S obzirom da je Bošnjačka stranka u koaliciji sa DPS, SD i SDP dok SPP nastupa samostalno – od 23. oktobra Bošnjaci u Pljevljima će u lokalnom parlamentu imati predstavnika kojeg niko niti može uplašiti, niti kupiti, niti ucjemiti.Slobodan stav Bošnjaka je ljekovit za sve Bošnjake ali i za sve ljude sa kojima imaju dodira.Vjerovatno im je to najveći problem”, navodi se na kraju saopštenja.

Bonus video: