SNP: Borba protiv kriminala mora biti prioritet

"Puna saradnja zakonodavne, sudske i izvršne vlasti, u cilju efikasnijeg gonjenja počinilaca krivičnih djela, ali ne na principu - opozocioni političari zbog navodnih prekršaja u zatvoru, a kriminalci na slobodi”, kazali su iz SNP-a
0 komentar(a)
SNP logo, Foto: Miloš Rudović
SNP logo, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 21.04.2018. 11:41h

Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije mora biti prioritet svima u Crnoj Gori, poručili su iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Kako su naveli, to potvrđuje i poslednji Izvještaj Evropske komisije koji je objavljen nedavno.

Iz SNP-a su istakli da se uspješnost te borbe mora zasnivati na društvenom konsenzusu, razvijanju institucionalno-pravnog okvira i političkoj volji, pretvorenoj u konkretno djelovanje.

"Tu naravno, najveću odgovornost imaju vladajuće partije”, naveli su u saopštenju.

U SNP-u smatraju da prvi korak treba biti depolitizacija policije, sudstva i tužilaštva, a zatim puna, suštinska I svakodnevna koordinacija bezbjedonosnih službi.

"Puna saradnja zakonodavne, sudske i izvršne vlasti, u cilju efikasnijeg gonjenja počinilaca krivičnih djela, ali ne na principu - opozocioni političari zbog navodnih prekršaja u zatvoru, a kriminalci na slobodi”, kazali su iz te partije.

Prema njihovim riječima, potrebno je donijeti poseban program borbe protiv organizovanog kriminala, sa konkretnim zadacima i izvršiocima, kao i pojačati unutrašnju kontrolu u policiji, tužilastvu i sudstvu i oformiti imovinske kartone pripadnika tih službi.

Iz SNP-a ističu da treba pojačati preventivne radnje u cilju kontrole finansijskog tržišta, sprečavanja upotrebe finansijskih sredstava za pranje novca, stečenog iz kriminalnih aktivnosti i harmonizovati zakonodavni okvir, krivični zakon, zakon o oduzimanju imovine stecene vršenjem krivičnih djela.

"Jedino tako, na krajnje odlučan način se mogu očekivati pozitivni rezultati u borbi protiv ove pošasti koja je zahvatila naše društvo”, zaključili su iz SNP-a.

Bonus video: