Demokratski savez Albanaca podnio žalbu Ustavnom sudu na rješenja kojim se odbija njihova lista za izbore u Plavu

"Eventualnim nereagovanjem Ustavnog suda na našu žalbu, izbori u Plavu bi bili neustavni i proglašeni ništavnim"

4879 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Demokratski savez Albanaca (DSA) podnio je žalbu Ustavnom sudu na rješenja Državne izborne komisije (DIK) kojom se odbija žalba, a time i lista ove stranke, za učešće na lokalnim izborima u Plavu, 23. oktobra.

U saopštenju navode da je DIK odbila žalbu DSA na rješenje Opštinske izborne komisije Plava, koja je odbila listu DSA.

"Naime, DSA se uredno prijavilo na izborima kao manjinska stranka, zašta je Zakonom predviđena podrška građana sa 150 potpisa, dok za ostale liste je predviđeno 72. Kako je DSA prilikom predaje liste podnio broj potpisa kako je predvđjeno za ostale liste, čak 77, OIK Plav je donjelo Zaključak o otklanjanju nedostataka izborne liste, kojim se traži dodatnih 73 potpisa. DSA je na vrijeme dostavilo još 85 potpisa, ali je OIK Plav ipak odbacilo našu listu", navodi se u saopštenju.

Smatraju da je to "politička odluka da se onemogući jedinoj izbornoj listi Albanaca za izbore u Plav, da učestvuje na izborima, i time onemogućiti autentično predstavljanje albanaca u ovoj opštini".

DSA žalba
foto: Screenshot

"Ovaj akt doživljavamo kao dokaz anti-albanskog raspoloženja OKI-a Plav, i vjerujemo da će to ustanoviti i Ustavni sud. Eventualnim nereagovanjem Ustavnog suda na našu žalbu, izbori u Plavu bi bili neustavni i proglašeni ništavnim, te ovim putem obavještavamo građane Crne Gore, strana predstavništva, a i političku javnost Plava, da je osujećena njihova namjera, te da su odbijanjem naše liste radili ne samo u korist naše štete, već i u korist njihove štete, a što je najgore na štetu građana. Kao stranka koja se bavi zaštitom i promocijom prava Albanaca, i koja je dokazala da cijeni suživot i saradnju, nećemo se mirit sa ovakvim nakardnim radnjama pohlepnih pojedinaca političara, koji rade na štetu svog grada i cijele Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: