Medojević pozvao Đurović da inicira sastanak lidera parlamentarnih stranaka sa ciljem deblokiranja institucija

"Formiranje 42. i 43. Vlade suprotno izbornoj volji građana i uobičajenim demokratskim principima, imalo je izrazito negativne posledice po stabilnost demokratije i institucija i ekonomski razvoj zemlje"

11931 pregleda 13 komentar(a)
Medojević, Foto: Boris Pejović
Medojević, Foto: Boris Pejović

Lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević, pozvao je predsjednicu Skupštine Danijelu Đurović da inicira sastanak lidera parlamentarnih stranaka sa ciljem, kako je naveo otvaranja dijaloga o pronalaženju mirnog i demokratskog rješenja duboke političke krize.

"Koristim ovu priliku da Vas pozovem da, u primjerenom roku, inicirate sastanak lidera parlamentarnih stranaka sa ciljem otvaranja dijaloga o pronalaženju mirnog i demokratskog rešenja duboke političke krize koja je paralisala institucije i blokirala političke procese u zemlji. Imajući u vidu, da je formiranje 42. i 43. Vlade suprotno izbornoj volji građana i uobičajenim demokratskim principima, imalo izrazito negativne posledice po stabilnost demokratije i institucija i ekonomski razvoj zemlje, cijenim da su se stekli svi politički uslovi da se u Skupštini Crne Gore otvori dijalog između parlamentarnih stranaka, sa ciljem postizanja najšireg mogućeg konsenzusa oko rješenja ove krize koja prijeti destabilizaciji zemlje i zaustavljanju refromskih i integracionih procesa", naveo je Medović.

Dodaje da s obzirom na to da se ovakve krize legitimiteta najvažnijih institucija političkog sistema mogu demokratski i mirno riješiti isključivo na fer i poštenim izborima, dijalog bi se trebao voditi o preduslovima, vremenu održavanja, spajanja sa predsjedničkim izborima.

"I pripremi tih izbora i deblokadi rada Ustavnog suda, tužilaštva i pravosuđa, izborom VDT, sudija Ustavnog suda i kompletiranjem Sudskog savjeta. Kriza povjerenja između parlamenarnih stranaka, sigurno će biti velika prepreka za pokretanje ovog dijaloga, ali cijenim da lideri parlamentarnih stranaka, moraju u uslovima teške političke i institucionalne krize pokazati odgovornost za kanalisanje poltičkih procesa u pravcu snaženja demokratije i posvećenosti opštem dobru naših građana i države Crne Gore", zaključio je Medojević.

Bonus video: