Milošević: Ostavku sam podnio iz moralnih razloga, nijesam prekršio zakon

"Svaki rad zahtjeva kritiku, i uvijek sam je dobronamjerno prihvatio, vjerujući da je upravo ona neophodna za napredak, unapređenje i efikasnost u radu. Samim tim, nikad se nijesam povlačio iz bilo koje neprijatne ili složene situacije"

54407 pregleda 30 komentar(a)
Abazović i Milošević na jednoj od zajedničkih konferencija za medije, Foto: Luka Zeković
Abazović i Milošević na jednoj od zajedničkih konferencija za medije, Foto: Luka Zeković

Rade Milošević poručio je da je ostavku na mjesto direktora Uprave prihoda i carina (UPC) podnio iz moralnih razloga, te da je uvjeren da svojim radom nije prekršio zakon.

Milošević je ostavku podnio danas, a dostavio je predsjedniku Vlade u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću.

Milošević, koji je i funkcioner Građanskog pokreta URA je na funkciju direktora UPC postavljen za vrijeme Vlade Zdravka Krivokapića na predlog tadašnjeg ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića.

Tekst ostavke prenosimo u cjelosti:

“Poštovani Predsjedniče,

Ovim putem Vas informišem da iz moralnih razloga podnosim ostavku na mjesto direktora Uprave prihoda i carina Crne Gore. Naime, kao odgovoran i savjestan građanin, uvažavajući mjesto i ulogu koju ovaj državni organ ima u institucionalnom sistemu Crne Gore, odlučio sam se na ovaj čin da bih rasteretio Vladu, Upravu prihoda i carina i sebe lično, pritiska koji su rezultat nedavnih dešavanja u vezi istrage o nezakonitom postupanju službenika Uprave prihoda i carina.

Okolnost da je nakon sprovedenih istražnih radnji Tužilaštva došlo do lišenja slobode, službenika državnog organa na čijem sam čelu, i pored činjenice da sam učinio sve što je u nadležnosti Direktora ovoga Organa da se dugogodišnja devijantna ponašanja ovog tipa iskorijene, ipak predstavlja određeni oblik objektivne odgovornosti zbog koje sam se odlučio da mi na lični zahtjev prestane mandat.

Svoj posao sam uvijek radio odgovorno, profesionalno i transparentno, u skladu sa normativno pravnim zakonodavstvom. Svaki rad zahtjeva kritiku, i uvijek sam je dobronamjerno prihvatio, vjerujući da je upravo ona neophodna za napredak, unapređenje i efikasnost u radu. Samim tim, nikad se nijesam povlačio iz bilo koje neprijatne ili složene situacije.

O mom radu najbolje govori rekordna naplata budžetskih prihoda koja je za prvih devet mjeseci ove godine iznosila 1.56 milijardi eura, što je za 150.5 miliona više u odnosu na Plan za 2022. godinu, a 93.06 miliona eura više u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Moj doprinos je vidan i u suzbijanju nelegalne trgovine i šverca cigareta kroz rekordne zapljene od 155.537 cigareta u paketima za vrijeme mog mandata, što je više od ukupnih zapljena u posljednjih 30 godina.

O tome da se minimizirala nelegalna trgovina cigaretama govori i rekordna naplata akciza na duvanske proizvode, koja je za prvih devet mjeseci ove godine iznosila 70 miliona eura, što je za 23 miliona više u odnosu na Plan za prvih devet mjeseci ove godine. Za pet mjeseci mog mandata po osnovu naplate akcize na duvanske proizvode naplaćeno je 47.3 miliona, što je više u odnosu na prvih devet mjeseci, deset godina unazad pojedinačno.

Uvjerenja sam da svojim radom nijesam prekršio zakon ni po bilo kojoj odredbi, te da je s jedne strane medijske, a s druge politička hajka, usmjerena na moju diskreditaciju. Ista je osmišljena i instruirana od strane određenih interesnih grupa ugroženih mojim savjesnim i profesionalnim radom.

Da je vječna Crna Gora!"

Milošević je u svojstvu građanina saslušan u subotu veče, u sklopu istrage o švercu cigareta.

Nakon šest sati provedenih u policiji Milošević je saopštio da podržava akciju Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Uprave policije (UP), poručivši da je u zajedničkom interesu da se rasvijetle potencijalne nezakonitosti.

Abazović je juče novinarima kazao da nije tačno da je od njega bilo ko tražio smjenu Miloševića.

"Čuo sam se sa Miloševićem, čuo njegovu verziju događaja. Da li tu ima nešto drugo, to treba da istraže nadležni organi. Obavićemo još jedan razgovor", rekao je.

Dodao je da bi bio jako neprijatno iznenađen ako se utvrdi da je Milošević napravio neku vrstu propusta.

Upitan da li Milošević ima makar funkcionalnu odgovornost i da li zbog toga treba da bude smijenjen, Abazović je kazao da je saglasan da njegov partijski kolega (URA) svakako ima tu vrstu odgovornosti.

Smjenu Miloševića juče je pomenuo i potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević.

I on je na na konfrenciji za medije rekao da smatra da Milošević ima objektivnu odgovornost za nestanak cigareta.

"Zbog čega čega će vjerovatno biti smijenjen na sjedici Vlade u četvrtak, jer Abazović želi da se oslobodi političkog tereta koji mu sada Milošević predstavlja", rekao je Konjević.

Konstatovao je da je bolje da Milošević sam podnese ostavku.

Bonus video: