Za Zakon o lobiranju čekaju povratnu informaciju od EK

EK je godinama konstatovala da mali broj registrovanih lobista ukazuje da se aktivnosti lobiranja i dalje odvijaju izvan zakonskog okvira

6429 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Predlog Zakona o lobiranju upućen je Evropskoj komisiji krajem juna ove godine, kazali su iz Ministarstva pravde.

”Ministarstvo pravde još uvijek nije dobilo povratnu informaciju od Evropske komisije ovim povodom”, kazali su “Vijestima” iz resora Marka Kovača na pitanja o ovom zakonskom predlogu.

Kako se navodi na portalu Vlade, javna rasprava o ovom nacrtu zakona završena je krajem novembra. Iz tadašnjeg Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava saopšteno je da je na nacrt zakona pristiglo pet sugestija i predloga.

EK je godinama konstatovala da mali broj registrovanih lobista ukazuje da se aktivnosti lobiranja i dalje odvijaju izvan zakonskog okvira.

”Otkrivanje, praćenje i sankcionisanje kršenja zakona još uvijek predstavlja izazov”, navodi se, između ostalog, u jednom od ranijih radnih dokumenata EK o stanju u ključnim poglavljima - 23 i 24.

Registar lobista vodi Agencija za sprečavanje korupcije, koja, između ostalog, evidentira sve promjene vezane za status lobista, izdaje odobrenje za obavljanje djelatnosti lobiranja, donosi rješenje o upisu pravnog lica u registar lobista...

S obzirom na to da je Zakon o lobiranju pod njenom nadležnošću, Agencija je u decembru 2019. godine pripremila mišljenje o ovom zakonskom rješenju a “u cilju prevazilaženja navoda iz Izvještaja EK za Crnu Goru za 2018. i 2019, a uvažavajući preporuke međunarodnih eksperata i analizirajući relevantne međunarodne propise i prakse”.

U mišljenju se, između ostalog, konstatuje da postoji ogroman broj neregistrovanih lobista koji nisu obuhvaćeni Zakonom o lobiranju, a faktički obavljaju ovu djelatnost na način kako je ona definisana zakonskim rješenjem.

Zakon o lobiranju donijet je krajem 2014. godine. Mš. R.

”Otkrivanje, praćenje i sankcionisanje kršenja zakona još uvijek predstavlja izazov”, navodi se, između ostalog, u jednom od ranijih radnih dokumenata EK

Bonus video: