POLEMIKA premijera i ministra vanjskih poslova NA SJEDNICI VLADE

Abazović: Sjednica se ne može pretvarati u nacionalistički skup; Krivokapić: Vi ste vođa nacionalizma

"Ne da je trebalo potpisati TU, nego ga je ranije trebalo potpisati. Kamo sreće da TU nikad nije čekao ovu Vladu", istakao je Abazović

51130 pregleda 72 komentar(a)
Sa današnje sjednice Vlade, Foto: Saša Matić/Gov.me
Sa današnje sjednice Vlade, Foto: Saša Matić/Gov.me
Ažurirano: 06.10.2022. 13:32h

Premijer i lider Građanskog pokreta (GP) URA Dritan Abazović, kazao je danas na sjednici Vlade da evropske integracije Crne Gore nisu blokirane zbog potpisivanja Temeljnog ugovora (TU) sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), već zbog, kako je naveo, hira pojednih političkih subjekata kojima je nestalo materijala nakon potpisivanja TU.

"A koji ne mogu da budu dio drugih tema, jer su daleko otišli u onome što su nepočinstva ekonomskog karaktera i onome što je povezano s kriminalom", saopštio je.

On je, tokom polemike s ministrom vanjskih poslova i počasnim predsjednikom Socijaldemokratske partije (SDP) Rankom Krivokapićem, rekao da građani Crne Gore i stranci više ne žive u devedesetim godinama prošlog vijeka.

"Ljudi su ukapirali šta je igra. Da se priča kako je SPC eksponent ekstremizma... Ima neodgovornih pojedinaca svugdje, ima ih možda i u mojoj partiji, ali nemojte da to baca sjenku na sve ljude koji su podržavaoci jedne vjerske zajednice. Da neko sad dođe da kaže ljudima koji su muslimani da su teroristi jer idu u džamiju, nemojte to... Tu politiku možete da zastupate, ali ne u ime Vlade... Moja percepcija građanstva nije kao vaša. Prema svim građanima imam potpuno identičan odnos. I dalje smatram - ne da je trebalo potpisati TU, nego ga je ranije trebalo potpisati. Kamo sreće da TU nikad nije čekao ovu Vladu. Kao i evropske integracije. Kako sreće da su ta pitanja završena prije 10-15 godina", naglasio je Abazović.

On je optužio Krivokapića da instruira diplomatsku mrežu da radi protiv interesa Vlade i države.

"Ne mora da vam se sviđa premijer, ali vi ste ministarstvo kao što su sva ostala. Nemojte da pretvaramo Vladu u obračun među ljudima koji različito razmišljaju i koji se različito vjerski i nacionalno osjećaju", dodao je.

Krivokapić je kazao da misli da je Abazović "ugazio" građansku Crnu Goru.

"To što se misli o SPC, pročitajte u rezolucijama Evropskog parlamenta (EP). Ako mislite da ja imam moć da ubijedim EP, visokog predstavnika (Žozepa) Borelja, visokog predstavnika za Zapadni Balkan (Miroslava) Lajčaka, da ubijedim svu strukturu u nešto drugo... To da širim strah od imperijalne Rusije i velike Srbije, pročitajte (generalnog sekretara NATO-a) Jensa Stoltenberga od juče. Ako ne mislite da sam i njega ubijedio u nešto. NATO ne zna šta se dešava u Crnoj Gori, nego sam ga ja ubijedio... Žestoko sam bio protiv tajminga, a ne odluke (o potpisivanju TU). Jedino sam tražio je da ostavimo to za novembar, da dobijemo završna mjerila, da krenemo prema Evropskoj uniji (EU). A onda potpišite TU, ako valja - trajaće, ako ne valja - pašće", naveo je.

Ministar vanjskih poslova prethodno je ocijenio da Crna Gora nazaduje u pregovorima s EU, da je "razbijen" pregovarački sistem, da su "rastjerani" ljudi, i da postoji nacionalni i politički progon.

"Prije je bilo političkog progona, sad nacionalnog".

Abazović je odgovorio da je Crna Gora i dalje lider u EU integracijama, i da su Krivokapićeve teze o promjeni "nacionalne pregovaračke strukture" - opasne.

"Znam da su te teze vama imanentne, ali su one opasne. Nije niko nikad imao namjeru da mijenja nacionalnu strukturu - niti pregovaračku, niti bilo koju drugu".

Krivokapić je kazao da je Abazović potpisao TU u prisustvu 30 sveštenika, četvorice predstavnika Vlade, ali da nije bilo nijednog Crnogorca.

"Znači, bilo je 38 ljudi, nijedan Crnogorac. Vi ste taj koji ste ponižavali najveći narod u ovoj državi. Ovo su fakti".

Abazović je replicirao Krivokapiću riječima da se sjednica Vlade ne može pretvarati u nacionalistički skup, na šta je Krivokapić odgovorio:

"Mislim da ste vi vođa nacionalizma, i to onog najopasnijeg. Vi ste taj koji ste vođa najopasnijeg nacionalizma u ovoj državi i u ovom regionu".