Ivanović: Formiranje Vlade s DPS-om bilo sušta suprotnost napretku na evropskom putu

"Nažalost, sada je jasno da je politička kratkovidost nekih konstituenata vlasti dovela ne samo do unutar-političke nestabilnosti, već i do zastoja u ostvarenju ključnog spoljnopolitičkog cilja Crne Gore", saopštio je član Predsjedništva Pokreta Evropa sad

4163 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Evropa sad
Foto: Evropa sad

Današnje priznanje ministarke evropskih poslova Jovane Marović da će "ton izvještaja o napretku Crne Gore ka EU biti nešto negativniji", te da "ne pamti ovako nizak stepen realizacije obaveza u procesu pristupanja", na najbolji način obesmišljava navodne razloge za smjenu 42. Vlade i formiranje nove većine sa Demokratskom partijom socijalista (DPS).

To je saopštio član Predsjedništva Pokreta Evropa sad Filip Ivanović dodajući da je danas i ministarki jasno da je formiranje vlade s DPS-om i njegovim satelitima bilo sušta suprotnost bilo kakvom napretku u evropskim integracijama.

Ivanović dodaje da smo se početkom godine "od partijskih kolega Marović naslušali bajki o "magičnom broju 49" koji otvara ubrzani put ka EU i rješava sva otvorena pitanja, od imenovanja u pravosuđu do borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije".

On smatra da smo umjesto deklarativne političke volje i proklamovanog konsenzusa oko ključnih tačaka integracionog procesa, "u praksi dobili nefunkcionalnu izvršnu vlast, koja, opet po riječima jednog ministra, u sebi ima poziciju i opoziciju, blokiran Ustavni sud, neustavno odlaganje lokalnih izbora, neizvjesnu parlamentarnu većinu i institucionalne igre bez granica između Predsjednika i Skupštine".

"Nažalost, sada je jasno da je politička kratkovidost nekih konstituenata vlasti dovela ne samo do unutar-političke nestabilnosti, već i do zastoja u ostvarenju ključnog spoljnopolitičkog cilja Crne Gore. Najmanje što građani zaslužuju jeste otvoreno preuzimanje odgovornosti za nedostatak rezultata i gubljenje vremena u naivnoj vjeri da se evropski put može ubrzati s glavnim kočničarima nezavisnog pravosuđa i unaprjeđenja vladavine prava", zaključuje se u njegovom saopštenju.

Bonus video: