"diskriminacija biračkog prava"

Građanska akcija: Kandidati za odbornike nemaju jednako pravo da budu birani

Nadležni organi već 30 godina prihvataju rezultate izbora koji su zasnovani na diskriminaciji biračkog prava, kazao je Božidar Vujičić

7165 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kandidati za odbornike nemaju jednako pravo da budu birani, a nadležni organi već 30 godina prihvataju rezultate izbora koji su zasnovani na diskriminaciji biračkog prava, kazao je Božidar Vujičić, nosilac liste grupe birača Građanska akcija, na predstojećim lokalnim izborima u Budvi.

"Građani Budve, nakon objavljivanja izbornih listi za lokalne izbore, već znaju koji kandidati će dobiti siguran mandat odbornika a koji kandidati sigurno neće dobiti mandat odbornika. Zbog raspodjele mandata po redu kandidata na izbornoj listi, kandidati u vrhu izborne liste dobiće sigurne mandate, onoliko kandidata koliko izborna lista dobije mandata a kandidati u srednjem dijelu liste i na kraju izborne liste neće sigurno dobiti mandate, iako su izbori zakazani tek za 23. oktobar", saopštio je on.

Rekao je da se "zbog navedene diskriminacije" nameću najmanje četiri pitanja.

"Prvo da li kandidati imaju jednako biračko pravo da budu birani. Odgovor je jasan, nemaju, jer neki kandidati dobijaju siguran a neki sigurno neće dobiti mandat", naveo je Vujačić.

Upitao je i da li tako izabrani predstavnici predstavljaju istinsku volju građana. "Kada građani glasaju izborne liste oni glas daju svim kandidatima na listi, neko drugi odlučuje kom kandidatu će otići njihov glas. Odgovor je ne, izbor odbornika za SO Budva ne predstavljaju volju građana Budve, već volju predsjednika političkih partija, koji daju saglasnost na redosled kandidata na izbornim listama i tako odlučuju, koji će kandidat dobiti siguran mandat a koji kandidat neće sigurno dobiti mandat".

"Treće pitanje koje se nameće je. Da li građani Budve moraju da postupaju po odlukama budućih odbornika, koji su mandate dobili raspodjelom mandata po redu na listi, odnosno diskriminacijom biračkog prava da budu birani. Odgovor na ovo pitanje je lak ali odgovor moraju da daju sami građani Budve. Jasno je da oni građani, kandidati na izbornim listama, koji su spremni da diskriminacijom biračkog prava prihvate da budu predstavnici građana, zato što mandat nisu dobili od građana već od predsjednika partije moraju da se bore za interese predsjednika partije, koji je njih izabrao a ne za interese građana, koji su glasali za izbornu listu, ne za njih lično.

"Da li nadležni državni organi mogu prihvatiti izbore, koji su rezultat diskriminacije biračkog prava. Odgovor je nažalost da, već 30 godina nadležni organi prihvataju rezultate izbora, koji su zasnovani na diskriminaciji biračkog prava, jer niko za ništa ne odgovara a nadležni organi su izabrani od strane predstavnika koji su izabrani diskriminacijom biračkog prava i moraju da štite njihove interese i sistemsku korupciju a ne interese nosilaca suvereniteta – birača - građana", zaključio je Vujačić.