Đurašković: Veliki broj prigradskih naselja u Opštini Bar još uvijek nema riješeno pitanje osnovnog vodosnabdijevanja

Đurašković je kazao i da godinama slušaju od gradskih vlasti o prioritetnim ulaganjima, razvojnim projektima i planovima za Opštinu Bar, koji su najvećim dijelom finansirani novcem građana Bara

2331 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Veliki broj prigradskih naselja u Opštini Bar još uvijek nema riješeno pitanje osnovnog vodosnabdijevanja, saopštio je kandidat koalicije "Idemo, ljudi! Demokratski, evropski, ujedinjeno za Bar!" za odbornika u Skupštini opštine Bar Josip Đurašković.

On je upitao da li se zna da ljudi koji žive ispod rezervoara Šušanj 2 nemaju vodu i da li je potrebno da u 21. vijeku pojašnjavaju koliki je značaj urednog vodosnabdijevanja za normalan život građana Bara, "dok je o unaprjeđenju turističke privrede u uslovima nedostatka pitke vode više nego licemjerno govoriti".

Đurašković je kazao i da godinama slušaju od gradskih vlasti o prioritetnim ulaganjima, razvojnim projektima i planovima za Opštinu Bar, koji su najvećim dijelom finansirani novcem građana Bara.

"Prije sada već više od 10 godina je izgrađen i pušten u rad južni krak regionalnog vodovodnog sistema (RVS), čija trasa prolazi kroz cijelu opštinu Bar, od Kufina (granica sa opštinom Budva) do mjesta Kunje (granica sa opštinom Ulcinj). Na trasi RVS u opštini Bar je izgrađeno pet distribucionih odvojaka od kojih je gotovo 10 godina bio u funkciji samo jedan (Šušanj). I pored toga, na stotine objekata i domaćinstava u naselju Šušanj, Peranovići, Mrčele i Vitići, koji se nalaze u neposrednoj blizini rezervoara Šušanj 2 i odvojka RVS ni dan danas nema ni vodovodnu infrastrukturu, niti bilo kakvo rješenje za uredno vodosnabdijevanje, iako je priključak ovih objekata na vodovodnu mrežu bilo moguće izvesti uz relativno jednostavna i brza tehnička rješenja, koja ne iziskuju ogromna ulaganja", navodi se u saopštenju.

Prema njegovim riječima, "u nedostatku efikasne gradske vlasti u Baru", građani, mjesne zajednice i privredni subjekti koji su svoje poslovne aktivnosti usmjerili na turizam, "su godinama samoinicijativno slali zahtjeve za direktnim priključenjem i preuzimanjem vode iz RVS sa područja opštine Bar koje gravitira južnom kraku RVS", te da je pojedinim naseljima to uspjevalo, "najviše zahvaljujući političkim dogovorima i/ili političkoj pripadnosti pojedinaca".

"U našoj koaliciji smatramo da lokalna uprava koja ne sluša građane i ne rješava efikasno i u kratkom roku najprioritetnije zahtjeve onih koji su ih izabrali, ne zaslužuje ponovno povjerenje građana. Odgovorna lokalna uprava se ne smije rukovoditi isključivo političkim odlukama, već politiku mora da podredi osnovnim potrebama žitelja naše opštine, kao i brojnih turista koji iz godine u godinu u sve većem broju posjećuju Bar. Vrijeme je da, prije svega drugog, ponudimo građanima održiva rješenja za pitanje vodosnabdijevanja, jer u 21. vijeku jedna od najvećih opština Crnogorskog primorja, što Bar svakako jeste, više ne smije biti žedna", zaključuje Đurašković.

Bonus video: