Ustavni sud će o žalbi DSA odlučiti kad bude imao kvorum

Ustavni sud je u srijedu obavijestio podnosioca izborne žalbe da u izbornim sporovima odlučuju većinom glasova svih sudija, kojih nema

838 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Ustavni sud će o žalbi Demokratskog saveza Albanaca (DSA) na odluku Državne izborne komisije odlučiti kada za to bude imao kvorum za rad.

To su iz Ustavnog suda saopštili “Vijestima”, odgovarajući na pitanja u vezi sa podnijetom žalbom DSA. Iz te partije su ranije saopštili da je DIK odbio njihovu žalbu na rješenje Opštinske izborne komisije Plava, koja nije prihvatila njihovu izbornu listu.

Iz Ustavnog suda u odgovoru navode da su u srijedu obavijestili podnosioca izborne žalbe da u izbornim sporovima odlučuju većinom glasova svih sudija: “Od Ustavom propisanih sedam, Ustavni sud trenutno funkcioniše sa troje sudija i o žalbi će odlučiti kad se za to steknu uslovi koji se odnose na broj sudija Ustavnog suda”, rekli su iz Ustavnog suda.

Ta institucija je u krnjem sastavu jer je četvoro sudija otišlo u penziju, a u Skupštini je u toku procedura za izbor novih. Za izbor novih sudija potrebna je dvotrećinska većina u Skupštini.

Ustavni odbor bi u utorak trebalo da utvrdi listu kandidata za sudije Ustavnog suda, o kojima će se izjasniti Skupština na sjednici koja je nezvanično najavljena za 21. oktobar.

Iz DSA su saopštili da su se uredno prijavilo na izborima kao manjinska stranka, za šta je Zakonom predviđena podrška građana sa 150 potpisa, dok je za ostale liste predviđeno 72.

”Kako je DSA prilikom predaje liste podnio broj potpisa kako je predviđeno za ostale liste, čak 77, OIK Plav je donio zaključak o otklanjanju nedostataka izborne liste, kojim se traže dodatna 73 potpisa. DSA je na vrijeme dostavio još 85 potpisa, ali je OIK Plav ipak odbacio našu listu”, naveli su.

U toj partiji smatraju da je to politička odluka da se onemogući jedinoj izbornoj listi Albanaca za izbore u Plavu da učestvuje na izborima, a time i autentično predstavljanje Albanaca u ovoj opštini.

Izbori u Plavu biće održani 23. oktobra.

Bonus video: