Milačić (Preokret): Bez tačnog katastra podzemnih instalacija nastaviće da se dešavaju havarije prilikom radova

To ne samo da stvara smetnje građanima u svakodnevnom funkcionisanju, dodaje on, već i usporava dinamiku izvođenja radova, pa dolazi do probijanja rokova za izgradnju i poručuje da će bez adekvatnog planiranja pomenute infrastrukture nastaviti da se dešavaju nepredviđena oštećenja na kablovima

3045 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Preokret
Foto: Preokret

Kandidat za odbornika u Skupštini Glavnog grada, liste Preokret - Matija Milačića kazao je da će se bez tačnog katastra podzemnih instalacija nastaviti da se dešavaju havarije prilikom radova.

Milačić je rekao da gotovo nema ulice u Podgorici koja nije ostala bez struje, vode ili interneta prilikom izvođenja građevinskih radova, a da nasumično prekopavanje ulica u kojem stradaju podzemni kablovi i osnovna infrastruktura nijesu lijepa slika jednog glavnog grada u 21. vijeku.

"Jedan od brojnih primjera oštećenja podzemnih kablova je bulevar kroz Gornju Goricu. Naime, tokom gradnje te saobraćajnice, koja je trajala više od četiri godine, kablovi za napajanje električnom energijom bivali su oštećeni više od 15 puta, čime je gotovo dvije hiljade domaćinstava ostajalo bez struje. Iako su redovno plaćali račune za električnu energiju, mještani ovog naselja su čekali na CEDIS i izvođača da se dogovore oko saniranja štete", saopštio je on.

Prema njegovim riječima, ključni razlog za havarije prilikom izvođenja radova je nepostojanje podataka o podzemnoj infrastrukturi, koja uključuje elektroinstalacije, vodovodnu i kanalizacionu mrežu i telekomunikacije.

To ne samo da stvara smetnje građanima u svakodnevnom funkcionisanju, dodaje on, već i usporava dinamiku izvođenja radova, pa dolazi do probijanja rokova za izgradnju i poručuje da će bez adekvatnog planiranja pomenute infrastrukture nastaviti da se dešavaju nepredviđena oštećenja na kablovima.

"Kako bi se preduprijedili takvi propusti, od presudne važnosti je izraditi ažuriran, tačan i savremen katastar instalacija. Uprava za katastar i državnu imovinu kao organ nadležan za ova pitanja, zajedno sa lokalnim samoupravama, mora pronaći način da građani imaju dostupne i kvalitetne servise koju su im potrebni i koje plaćaju", kazao je Milačić.

Dodaje da se zbog neodgovarajućih katastarskih podataka, trenutno takse za korišćenje putnog pojasa obračunavaju shodno dostavljenim prijavama vlasnika infrastrukture, a svaka nepravilnost prilikom tog obračuna ide na teret građana.

"Izradom ažuriranog katastra podzemnih instalacija će se spriječiti da eventualne nepravilnosti prilikom obračuna taksi na kraju snose građani. Osim oštećenja koje onemogućavaju građanima servise koje plaćaju smanjiće broj istih katastrom podzemnih instalacija, a istovremeno će se privući ozbiljniji investitori", zaključuje Milačić.

Bonus video: