Lajčak: Izvještaj o napretku Crne Gore vjerovatno će biti gori nego prije pet godina

"Evropa ne okreće leđa Zapadnom Balkanu, već time što se širimo prema istoku, ne znači da će se to negativno odraziti na Zapadni Balkan"

12123 pregleda 54 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak poručio je da Evropa ne okreće leđa Zapadnom Balkanu.

“Ne treba se plašiti Evropske političke zajednice zato što je nama proces proširenja tu i niko nije razmišljao da taj proces zamijeni bilo čim drugim . Čulinsmo da je to predsjednik Đukanović jasno rekao. Rat u Ukrajini je zapravo promijenio mnogo štošta, pravila, svjetsku arhitekturu, donio je sa sobom mnogo loših stvari, ali postoji jedna dobra stvar da je došlo do buđenja od strane EU u redovima onih koji su smatrali prije da je Zapadni Balkan mirno područje, mirni region i da može da čeka. Sada su shvatili da bi trebalo što prije da vide Zapadni Balkan u EU, jer se ne zna do kada je stabilan”, kazao je Lajčak.

Navodi da su tehnički kriterijumi važni, ali nijesu jedino.

“Politički su jednako važni. Usklađivanje sa spoljnom politikom i standardima. EU je takođe pokazala stratešku viziju time što je dala kamdidatski status Ukrajini, Moldaviji i Gruziji. Znam da ovdje u regionu nije nešto čime su ljudi bili oduševljeni, onda se pitali šta to znači za Zapadni Balkan. Odgovor je da Evropa ne okreće leđa Zapadnom Balkanu, već time što se širimo prema istoku, ne znači da će se to negativno odraziti na Zapadni Balkan”, naveo je on i dodao:

“Ali imamo sada i pozitivan trenutak koji nije dugo bio prisutan zadnjih nekoliko godina, bezbjednost, migracije i energija su ključne teme. Može li se i jedno od ovih pitanja rješavati bez uključivanja naših partnera sa Zapadnog Balkana. Ne može.. Ali, region nije u dobrom stanju, u gorem je stanju nego prije pet godina a EU želi da pokaže da smo ozbiljni i da želimo da pokažemo neki pozitivni primjer Zapadnog Balkana, ali ne možemo ga pokazati dok ga ne vidimo. Tako da je moj iskreni savjet regionu - hajde da manje razmišljamo o tome šta želi EU, već da se fokusiramo svojih zadataka koji su posebno relevantni za ovaj region”, naglasio je Lajčak.

Kazao je i da se nada da će Crna Gora biti uspješna priča, ali i da će izvještaj o napretku Crne Gore ka EU koji će naredne sedmice biti objavljen, vjerovatno biti gori nego prije pet godina.

Istakao je da je regionalna saradnja gora nego prije pet godina, "jer imamo vrlo malo stvarne saradnje".

"Tako da svi indikatori pokazuju da odlučnost i posvećenost koje bi približile zemlje Zapadnog Balkana EU manje su prisutne danas nego prije pet godina. Ne krivim region, i ja snosim tu krivicu, mi u EU je dijelimo, jer ako zaista ne vjerujete da će vrijedan rad dovesti do rezultata kojima se nadate onda niste motivisani. Tako da se ne radi o krivici i pokazivanja prstom na ovog ili onog, već konstatujem ono što je očigledno”, naglasio je Lajčak.

"Želimo Vladu koja je proevropska"

Lajčak je, na pitanje kako vidi izlaz iz političke krize u Crnoj Gori, rekao da EU želi stabilnu, proevropsku Vladu.

"Imamo povjerenje da su vaši politički lideri u stanju da riješe krizu. Kao EU ne ulazimo u to ko treba da bude u Vladi, ali želimo Vladu koja je proevropska i koja ima snagu da svoj program promijeni u konkretne akcije na terenu, znači, da progura kroz Skupštinu. To je jako bitno", odgovorio je Lajčak na pitanje TV Vijesti.

Stav EU će, kako je naveo, biti poznat za pet dana, u godišnjem izvještaju o napretku.

"Vidio sam se sa ministrom spoljnih poslova, premijerom, predsjednikom države, upravo da ih pitam i čujem od njih kako vide izlaz iz trenutne situacije. Jer, ovo ne ide dobro za Crnu Goru, mislim da se slažete", rekao je on.

Bonus video: