Krivokapić: Crna Gora je propustila šansu, ali nije momentum za EU

Šef diplomatije Mađarske kazao je da je sklon kritici na unutrašnjem planu i podsjetio da se suštinski nazaduje u evropskoj integraciji, te da je najveći stepen zrelosti Crne Gore vladavina prava

9414 pregleda 21 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Krivokapić, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić kazao je da je Crna Gora propustila šansu, ali nije momentum za članstvo u Evropskoj uniji.

Krivokapić je govoreći na panelu u okviru To Be Secure (2BS) Foruma na temu evropske budućnosti Zapadnog Balkana, zajedno sa specijalnim izaslanikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom britanskog premijera za Zapadni Balkan ser Stjuartom Pičom i šefom diplomatije Mađarske Peterom Sijartom, podsjetio je na riječi Lajčaka da je u posljednje dvije godine "Crna Gora izgubila kompas" i zato se sada, kako kaže, dodatno vidi koliko su nam važna savezništva u NATO i EU.

Ranko Krivokapić
foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Sijart je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova, kazao da je sklon kritici na unutrašnjem planu i podsjetio da se suštinski nazaduje u evropskoj integraciji, te da je najveći stepen zrelosti Crne Gore vladavina prava - uslov da bismo imali snažnu Crnu Goru u EU.

Istakao je da su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ključne linije borbe na putu evropske integracije.

Iz Ministarstva vanjskih poslova kazali su da je na panelu poručeno da region ima strateški značaj za EU, kao i podršku saveznika i partnera na "evroatlantskom putovanju", te da je za Evropu od vitalnog značaja očuvanje bezbjednosti i sigurnosti u svijetlu narušene bezbjednosne arhitekture.

Ranko Krivokapić
foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Ocijenjeno je, kako navode, da će EU biti snažnija integracijom Zapadnog Balkana, te da je potrebno fokusirati se na domaće zadatke - vladavinu prava i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Na marginama Foruma, Krivokapić je razgovarao sa Sijartom.

Istaknuto je, kako navode, zadovoljstvo frekventnim političkim dijalogom, te prenijeto očekivanje da će se formiranjem nove Vlade nastaviti sadržajna saradnja, sa fokusom na više mađarskih investicija u realnom sektoru.

Dodaju da je tom prilikom prenijeta zahvalnost Mađarskoj za stipendiranje 35 crnogorskih studenata.

"To Be Secure je vodeći međunarodni političko–bezbjednosni forum u Jugoistočnoj Evropi, koji okuplja zvaničnike NATO-a, šefove država, kao i ministre vanjskih poslova i odbrane", navodi se u saopštenju.

Bonus video: