"Želimo da svu potrebnu dokumentaciju možemo dobiti u našoj opštini"

Za budućnost Tivta: Lokalna samouprava mora voditi računa o planovima svih nivoa

"Mišljenja smo da moramo kao lokalna samouprava, ali i kao građani Tivta, biti upoznati sa planovima za dio naše obale. Prostorni Plan Crne Gore je drugi po važnosti dokument nakon Ustava Crne Gore i on određuje ne samo planiranje i urbanizam Crne Gore, nego razvoj i strategiju u sledećih dvadeset godina"

1791 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Za budućnost Tivta
Foto: Za budućnost Tivta

Svaka lokalna samouprava mora voditi računa o planovima svih nivoa, a naročito ako ima položaj i resurse kao što to ima Opština Tivat, saopšteno je iz koalicije "Za budućnost Tivta".

Kako navode, ukoliko budu dio vlasti, žele da "kao ozbiljna lokalna samouprava učestuju u izradi Prostornog Plana Crne Gore koji je još uvijek u početnoj fazi".

"Mišljenja smo da moramo kao lokalna samouprava, ali i kao građani Tivta, biti upoznati sa planovima za dio naše obale. Prostorni Plan Crne Gore je drugi po važnosti dokument nakon Ustava Crne Gore i on određuje ne samo planiranje i urbanizam Crne Gore, nego razvoj i strategiju u sledećih dvadeset godina".

U saopštenju koalicije "Za budućnost Tivta" se navodi i da ovaj dokument određuje kojim će putem ići Crna Gora i kojom brzinom će napredovati Crna Gora.

"Ne želimo da postoje zakoni kao što je važeći zakon o Planiranju prostora i izgradnji objekata iz 2017. kojim je oduzeta mogućnost nadzora lokalnim samoupravama i praktično sve skoncetrisano u "Podgorici“". Želimo da svu potrebnu dokumentaciju možemo dobiti u našoj opštini".

Dodaje se da su do sada "razne firme radile planove za Opštinu Tivat ne konsultujući nikoga, a posebno ne želimo dozvoliti da se zaobilaze građani Tivta".

"Kao lokalna samouprava i kao građani Tivta, zahtijevamo da učestujemo u izradi svih planova vezanih za našu opštinu počev od PUP Tivat pa do urbanističkog projekta. Demokratski front – Za Budućnost Tivta i Boke, kao dio snažne koalicije na državnom nivou će iskoristiti svoj uticaj u Parlamentu Crne Gore, te preko svojih poslanika uticati na kreiranje planova koji su po mjeri i načinu života građana Tivta. Iskoristićemo naš snažan uticaj da se prekine sa praksom raznih RZUPova koji planski krčme našu obalu i tako ispunjavaju želje samobitnim “stranim” investitorima ne vodeći računa o starosjediocima koji su brižno i sa mukom čuvali prostor. Mnogo je poštenih vlasnika imovine na teritoriji Tivta koji strpljivo čekaju dozvole, ali se one ne odobravaju. Želimo da dobijemo plan obalnog područja kojim ćemo biti zadovoljni mi kao građani opštine tivat, a onda i svi ostali", zaključuje se u saopštenju.