Konjević: Snaga države ogleda se u sposobnosti održanja mira

Pored ministra odbrane govorio je i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević, koji je poručio da je borba za slobodu bila obrazac trajanja i način života naših predaka, zbog čega smo danas slobodni, samostalni, sigurni, uvaženi i ponosni

12487 pregleda 7 komentar(a)
Sa Dana Vojske Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Sa Dana Vojske Crne Gore, Foto: Boris Pejović

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar odbrane, Raško Konjević, poručio je da se snaga države ne ogleda samo u moći upotrebe oružanih sredstava, koliko u sposobnosti održanja mira.

Konjević je, na ceremoniji povodom Dana Vojske Crne Gore, kazao da nema ničeg časnijeg od vojnika koji proslavlja svoju vojsku i domovinu.

“Uzdignuta čela sjetimo se plejade golemnika koji u crnogorski vijenac spletoše i mladost i živote, naučimo u trenu kako se raportira pred istorijom, kako se postaje vječnost. Poklonimo se humkama vitezova koji plamenom vatrene hrabrosti nadvisiše vrhove planina, huku topova i zveket mačeva”, poručio je Konjević navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Konjević je kazao da je u savremenom zapadnom svijetu, kojem Crna Gora nedvojbeno pripada, pitanje odbrane, prije svega, pitanje demokratije jer “demokratija društvo štiti od totalitarnih tendencija”.

Poručio je, kako navode, da je proces demokratizacije Crne Gore i uspostavljanja pune vladavine prava i pravne države ireverzibilan.

“Da bi demokratija bila stabilna, nužno je odbraniti je od vanjskih prijetnji kojih, nažalost, ne manjka ni u današnjem svijetu”, kazao je Konjević.

Naglasio je da se istorijske lekcije, očigledno, lako zaboravljaju, što potvrđuje brutalna agresija na jednu suverenu zemlju, i to na tlu Evrope.

Članstvo Crne Gore u NATO ocijenio je kao ne samo bezbjednosnu, već i političku činjenicu prvog reda.

Obraćajući se vojnicima, on je, kako navode, kazao da ih zakletva obavezuje da čašću i životom brane najveće vrijednosti Crne Gore.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević, poručio je da je borba za slobodu bila obrazac trajanja i način života naših predaka, zbog čega smo danas slobodni, samostalni, sigurni, uvaženi i ponosni.

“I ovaj stroj crnogorskih vojnika ima svoje zasluženo i uvaženo mjesto i ulogu, prije svega u Crnoj Gori, ali ništa manje i u svijetu – tamo gdje danas, možda kao nikada ranije postoji potreba da se čuva mir i sigurnost kao najveća vrijednost današnjice”, rekao je Lazarević.

On se zahvalio pripadnicima VCG na čestitom i odgovornom obavljanju dužnosti, što svojim predanim radom doprinose osjećaju sigurnosti naših građana, ali i građana Kosova i Letonije, sjutra Bugarske, Zapadne Sahare, Iraka.

Zaključio je, kako je saopšteno, da jedni drugima moramo biti podrška i oslonac jer je, kako je kazao, jak i čvrst duh kolektiva najmoćnije oružje.

"Proslavi Dana Vojske u Podgorici prisustvovao je državni vrh Crne Gore, kao i predstavnici diplomatskog i vojno-diplomatskog kora. Prikazan je i kulturno-umjetnički program, a tom prilikom je i oko 30 novih vojnika po ugovoru položilo zakletvu", navodi se u saopštenju.

Poručili su da je na kraju programa, premijerno prikazan novi promotivni spot Vojske Crne Gore.

Bonus video: