"Međunarodna saradnja najvažniji instrument u borbi protiv svih oblika kriminala"

Glavne teme, kako se navodi, bile su i nove mogućnosti koje proizilaze iz preuređenja Europola, sajber kriminal, zločini i odgovori u sajber sferi, kao i inovacije

2337 pregleda 0 komentar(a)
Pikeras i Brđanin, Foto: Uprava policije
Pikeras i Brđanin, Foto: Uprava policije

Međunarodna policijska saradnja na globalnom nivou najvažniji je instrument u borbi protiv svih vrsta kriminala, ocijenjeno je na Konvenciji šefova policije Evrope.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, direktor Zoran Brđanin predvodio je crnogorsku delegaciju na Konvenciji koja je u utorak i srijedu održana u sjedištu Europola u Hagu.

Iz policije su kazali da je dvodnevna Konvencija, koja je ove godine održana pod nazivom "EPCC 2022 – novi horizonti za sprovođenje zakona" bila prilika da šefovi evropskih policija razmijene mišljenja i iskustva o izazovima sa kojima se suočavaju države na tlu Evrope.

"Kao najvažniji instrument u borbi pritiv svih vrsta kriminala na ovoj Konvenciji istaknuta je međunarodna policijska saradnja na globalnom nivou", navodi se u saopštenju.

Navodi se da su Konvenciji prisustvovali predstavnici policija iz svih zemalja članica Evropske unije (EU), država kandidata, ali i predstavnici ostalih agencija i institucija EU i međunarodnih organizacija.

Iz policije su istakli da su teme koje su obilježile ovogodišnju Konvenciju bile strateške finansijske istrage, izazovi za sprovođenje zakona, otpornost organa za sprovođenje zakona u novom globalnom scenariju.

Glavne teme, kako se navodi, bile su i nove mogućnosti koje proizilaze iz preuređenja Europola, sajber kriminal, zločini i odgovori u sajber sferi, kao i inovacije.

Iz policije su rekli da je tokom Konvencije Brđanin održao bilateralne sastanke sa šefom policije Španije Fransiskom Pardom Pikerasom i sa direktorom policije Hrvatske Nikolom Milinom.

Kako je saopšteno, glavne teme tih sastanaka bile su dalja saradnja u realizaciji EMPACT operativnih aktivnosti u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala "Brđanin je sa Pikerasom razgovarao o daljem intenziviranju saradnje dvije policije na polju borbe protiv organizovanog kriminala, suzbijanju međunarodnog krijumčarenja i drugih inkriminisanih radnji", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su razgovarali i o stvaranju novih modela saradnje na poljima specijalnih istražnih metoda, finansijskih istraga i jačanju saradnje specijalnih jedinca crnogorske i španske policije.

Ističe se da su se Brđanin i Milina saglasili da dvije policije imaju odličnu saradnju, a posebno u dijelu razmjene informacija, sprovođenju mjera i aktivnosti u istragama.

Oni su, kako se navodi, konstatovali da su posljednje aktivnosti u predmetima ciljanog traganja za članovima organizovanih kriminalnih grupa dale odlične rezultate.

"Tema razgovora je, osim navedenog, bila i snažnija podršku hrvatske policije crnogorskoj u realizaciji specijalističkih obuka terenskih operativaca i prenosu znanja i iskustava administraciji policije Crne Gore za efikasnije korišćenje EU IPA fondova“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: