Stoiljkov: Opština Bar više od 13 godina obećava izgradnju dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju

"Dnevni centar ne može da čeka, a rok za početak izgradnje mora biti odmah ili je bolje da opštinske uprave nema", kazao je Stoiljkov

2054 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Već više od 13 godina, Opština Bar svake godine obećava izgradnju dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju. Iz godine u godinu se javlja sijaset razloga i opravdanja zbog čega smo jedan od rijetkih gradova u Crnoj Gori koji ne posjeduje dnevni centar.

To je saopštio kandidat koalicije "Idemo, ljudi! Demokratski, evropski, ujedinjeno za Bar!" za odbornika u Skupštini opštine Bar Marko Stoiljkov, dodajući da je svjestan sa kakvim se teškoćama susreću roditelji te djece i neophodnosti postojanja takvog centra u Baru, a imajuću u vidu da je pregled otorinolaringologa sastavni dio evaluacije djece sa posebnim potrebama.

"U ovom trenutku u Baru živi oko pedesetoro djece sa autizmom, cerebralnom paralizom i Daunovim sindromom koji čekaju izgradnju dnevnog centra. Nažalost, mnogi roditelji nijesu dočekali da njihovoj djeci na ovaj način bude obezbijeđena elementarna njega, jer sada ova djeca spadaju u kategoriju odraslih, gdje opet ne postoji rješenje za njihov problem", saopštio je on.

Prema njegovim riječima, da stvar bude još gora, "ovih dana pred lokalne izbore se opet aktuelizuje tema izgradnje dnevnog centra od strane aktuelne vlasti".

Stoiljkov poručuje da opravdanja za takvo ponašanje nadležnih u Opštini Bar nema, "s obzirom na to da je ovo obećanje dato prije gotovo 13 godina".

"Ukoliko se za najosjetljiviju kategoriju stanovništva ne može naći rješenje, pitanje je šta onda može. Dinamika realizacije projekta mora biti mnogo brža, kako bismo uspjeli da olakšamo život mališana koji sada rastu i njihovih roditelja, odnosno, cijelih porodica. Dnevni centar ne može da čeka, a rok za početak izgradnje mora biti odmah ili je bolje da opštinske uprave nema", zaključuje se u njegovom saopštenju.

Bonus video: