Asanović: Decenijska nebriga DPS-a dolazi na naplatu

Asanović poručio da se kolektor neće graditi u najmlađoj opštini i da će biti riješeni brojni problemi

27617 pregleda 15 komentar(a)
Nudimo sve ono sto građani nisu imali svih ovih godina: Asanović, Foto: Demokratski front
Nudimo sve ono sto građani nisu imali svih ovih godina: Asanović, Foto: Demokratski front

Nosilac koalicione izborne liste “Demokratski front - Za budućnost Zete”, Mihailo Asanović, kazao je da na lokalnim izborima 23. oktobra očekuju nesumnjivu podršku građana zbog borbe koju su godinama zajednički vodili, a naročito nekoliko posljednjih mjeseci.

Koaliciju čine Demokratska narodna partija (DNP), Nova srpska demokratija (NSD), Pokret za promjene (PzP) i Prava Crna Gora.

”Radićemo na tome da dovedemo investitore kojima ćemo na sve načine izaći u susret, da u skladu sa zakonom započnu biznis na ovoj teritoriji, a da oni zauzvrat otvore radna mjesta”, rekao je Asanović za “Vijesti”.

Poručio je da nema gradnje kolektora na teritoriji Zete, navodeći da ih ne zanimaju ni radna mjesta ni prihodi od objekta koji bi ugrozio živote građana Gornje Zete.

Postizbornu koaliciju bi, kako je kazao, pravili sa svima, osim sa DPS-om i njegovim koalicionim partnerima “kako sa lokalnog, tako i sa državnog nivoa”.

U Zeti, kao samostalnoj opštini, se prvi put održavaju lokalni izbori. Koliko to mijenja izbornu trku? Kakav izborni rezultat očekujete?

Bili prvi, drugi ili treći izbori, Demokratska partija socijalista (DPS) će na njima biti žestoko poražena. Sve ono sto je građanima Zete (DPS) radila decenijama, sada će doći na naplatu. Uvjereni smo da će građani Zete masovno izaći na ove izbore i dati nam nesumnjivu podršku zbog borbe koju smo vodili zajedno svih ovih godina, a posebno ovih posljednjih nekoliko mjeseci.

Mještani Botuna su više puta protestovali protiv namjere da se glavni gradski kolektor izgradi u blizini njihovih kuća. Kakav je Vaš stav po tom pitanju?

Naš stav po tom pitanju je potpuno jasan - nema izgradnje kolektora na našoj teritoriji. Ovo je paradoks da žele da grade kolektor na teritoriji opštine koja uopšte neće biti priključena na njega, a i uopšte da ga grade na teritoriji druge opštine. Ne zanimaju nas ni radna mjesta ni prihodi od tog objekta koji bi ugrozio živote građana Gornje Zete.

Koji su, prema Vašem mišljenju, glavni problemi u Zeti?

Razgraničenje i pokušaj otimanja zemljišta, bazen crvenog mulja, zapuštena infrastruktura, loš nivo zdravstvene zaštite, nedostatak projekata u realnom sektoru, loša turistička promocija, loša zaštita poljoprivrednih proizvođača, loš javni prevoz, devastacija korita rijeka Morače i Cijevne od strane tajkuna povezanih sa vlašću DPS-a, i uostalom, nebriga gradskih vlasti za Zetu na svim mogućim nivoima.

Na čemu ćete bazirati predizbornu kampanju?

Na pravednom razgraničenju, dovođenju investicija i, samim tim, otvaranju radnih mjesta, uređivanju i asfaltiranju lokalnih puteva, unapređivanju, modernizaciji i subvencioniranju poljoprivrede i iznad svega njihovoj zaštiti od prekomjernog uvoza, posebno u sezoni. Baziraćemo je i na promociji turističke ponude, unapređenju zdravstvene zaštite u okvirima mogućnosti opštine i uopšte domaćinskom odnosu prema Zeti i njenim resursima.

Sa kojim partijama biste, eventualno, pravili postizbornu koaliciju?

Sa svima osim sa DPS- om i njegovim koalicionim partnerima, kako sa lokalnog, tako i sa državnog nivoa.

Šta lista čiji ste nosilac nudi građanima Zete i zbog čega bi trebalo da glasaju za vas?

Nudimo sve ono što građani nisu imali svih ovih godina. Nudimo da ih, prije svega, saslušamo, da vidimo koji su njihovi problemi, zahtjevi, želje i da ih riješimo u mjeri mogućeg. Radićemo na tome da dovedemo investitore kojima ćemo na sve načine izaći u susret, da u skladu sa zakonom, započnu biznis na ovoj teritoriji, a da oni zauzvrat otvore radna mjesta.

Ako osvojite vlast, šta će biti Vaši prvi koraci kako biste ubrzali razvoj Zete?

Kad osvojimo vlast radićemo na sukcesiji i razgraničenju u dijelu teritorije, prije svega, ka Podgorici, jer tu vidimo najveći potencijal za naš razvoj, poboljšanje lokalnog javnog prevoza koji je u pojedinim naseljima i ukinut, preimenovanje aerodroma i u saradnji sa skupštinom, kroz izmjene zakona, uvođenje lokalne takse, rješavanje pojedinih crnih saobraćajnih tačaka. Prije svega, tu mislim na skretanje za Ljajkoviće i Srpsku sa jedne strane i Donju Cijevnu sa druge, formiranje neophodnih komunalnih preduzeća i turističke organizacije...

Bonus video: