Abazović, na poziv pape Franja, u zvaničnoj posjeti Svetoj Stolici

Iz Kabineta premijera je saopšteno da su nakon audijencije kod Pape Franja, planirani i susreti sa državnim sekretarom, kardinalom Parolinom, kao i sa sekretarom za odnose Svete Stolice sa drugim državama, mons. Pol Ričard Galagerom

13135 pregleda 48 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović boraviće od ponedjeljka u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Svetoj Stolici, na poziv poglavara Rimokatoličke crkve, pape Franja.

Iz Kabineta premijera je saopšteno da su nakon audijencije kod Pape Franja, planirani i susreti sa državnim sekretarom, kardinalom Parolinom, kao i sa sekretarom za odnose Svete Stolice sa drugim državama, mons. Pol Ričard Galagerom.

"Planirano je da Abazović sa svojom delegacijom obiđe Apostolsku biblioteku, gdje će mu biti predstavljena dva manuskripta od istorijske važnosti za Crnu Goru. Prvi je prepiska dukljanskog kralja Mihaila Vojislavljevića sa papom Grgurom VII, datirana 9. januara 1078. godine, dok je drugi original monumentalnog djela nadbiskupa Andrije Zmajevića "Ljetopis crkovni", predat Vatikanu 1694. godine. Premijer Abazović biće prvi državni zvaničnik Crne Gore kojem će biti predstavljena pomenuta dokumenta, otkrivena u prethodne dvije godine", navodi se u saopštenju.

Domaćini će, naveli su iz Kabineta, prirediti i obilazak Vatikanskih muzeja, Sikstinske kapele, Vatikanskih vrtova i Bazilike Svetog Petra.

Bonus video: