Dukić: Umjetnicima u Podgorici potreban kreativni centar u kojem će moći da stvaraju

"Do sada smo uglavnom slušali izgovore kako je rekonstrukcija i prenamjena prostora u multifunkcionalne kreativne centre skup poduhvat"

7639 pregleda 12 komentar(a)
Dukić, Foto: Pokret Preokret
Dukić, Foto: Pokret Preokret

Kandidatkinje za odbornicu liste Preokret za Podgoricu Svetlane Dukić kazala je da je u umjetnicima u Glavnom gradu potreban kreativan centar u kojem će moći da stvaraju.

"Umjetnici i kreativci u Podgorici suočavaju se sa sve većim barijerama uslijed nedostatka odgovarajućeg prostora u kojem bi mogli da stvaraju i afirmišu svoj rad. To je dodatno pojačano kontinuiranim rastom cijena nekretnina i zakupa, te sve većim troškovima života, pa su uslovi u kojima takvi stvaraoci rade sve teži", kazala je ona navodi se u saopštenju Preokreta.

S druge strane, kako kaže, u Podgorici postoji niz prostora koji su u vlasništvu Glavnog grada, a koji su prazni ili čekaju da budu prodati investitorima.

Stoga dodaje kako bi umjetničko stvaralaštvo bilo održivo, Glavni grad mora preduzeti konkretne mjere kojima će obezbijediti prostor u kojem bi umjetnici mogli da stvaraju.

"Do sada smo uglavnom slušali izgovore kako je rekonstrukcija i prenamjena prostora u multifunkcionalne kreativne centre skup poduhvat. Umjesto jurnjave za kratkoročnim profitom, od kojeg veću korist na kraju izvuku investitori, buduća uprava Glavnog grada treba da podrži umjetničko stvaralaštvo kroz obezbjeđenje odgovarajućeg prostora u kojem bi kreativni pojedinci mogli da stvaraju, jer je to od presudne važnosti za njihov rad i razvoj", kazala je Dukić-

Izuzetno je, kako kaže, važno da u odabir i prenamjenu adekvatnog prostora budu uključeni sami umjetnici i stvaraoci.

Prema njenim riječima potrebno je planirati zajedno sa umjetnicima, jer oni kao budući korisnici takvog kreativnog centra najbolje znaju kako bi taj prostor trebalo da izgleda i šta bi trebalo da sadrži.

"Preokret se zalaže za to da kreativni centar bude u užem jezgru Podgorice, kako bi se oživio već dugo zapostavljeni centar grada. Time će se umjetnici i stvaraoci privući u centar, a njihove aktivnosti će istovremeno podstaći i druge djelatnosti, poput malih biznisa, zanatskih radnji, ugostiteljskih objekata i trgovina", istakla je Dukić.

Misija takvog centra bila bi, kako kaže, da umjetnicima, kreativnim pojedincima i inovatorima omogući da stvaraju, uče i sarađuju.

Dodaje da bi to posebno podstaklo razvoj alternativne umjetnosti, ali i zanata i preduzetništva među mladima.

"Osim za stvaralaštvo, kreativni centar bi bio prostor za razmjenu iskustava, mentorske programe, intenzivne kurseve, hakatone, radionice i druge savremene oblike učenja i transfera znanja. Na taj način bi se podržao razvoj kompetencija neophodnih za prilagođavanje konkurentnom poslovnom okruženju, uključujući kreativnost, kritičko mišljenje i vještine komunikacije", objasnila je Dukić.

U samom centru bi se, kako je kazala, mogli naći različiti sadržaji: ateljei, co-working prostori, prostorije za sastanke, sobe za opuštanje, kongresne sale i izložbeni prostori.

Dodaje da bi se u suterenu jednog takvog prostora nalazio muzički studio, u kojem bi muzičari stvarali, vježbali i snimali materijal.

"Da bi umjetnost i kreativne industrije zaživjeli u Podgorici, potrebno je obezbijediti odgovarajući prostor u kojem bi kreativni pojedinci mogli da stvaraju. Buduća gradska uprava ima priliku da kulturi da primat u odnosu na kratkoročni profit. Stoga bi prostori u vlasništvu Glavnog grada rada trebalo da budu u službi razvoja zajednice, što će u dužem roku doprinijeti ukupnom društveno-ekonomskom napretku", zaključuje Dukić.

Bonus video: