Pejović: Digitalizacija uslov da bi jedna opština u 21. vijeku bila u službi građana

Unaprjeđenjem Bara u informatičkom i digitalnom smislu, zauvijek bi, kako kaže, iz upotrebe izbacili dobro poznatu i nepopularnu rečenicu "fali Vam jedan papir"

2464 pregleda 0 komentar(a)
Pejović, Foto: Demokratska Crna Gora
Pejović, Foto: Demokratska Crna Gora

Kandidatkinja koalicije “Idemo, ljudi, Demokratski, evropski, ujedinjeno za Bar" za odbornicu u Baru Dijana Pejović, saopštila je da digitalizacija uslov da bi jedna opština u 21.vijeku bila u službi građana.

"Da li znate da vam u Opštini Bar, gotovo uvijek fali jedan papir", upitala je Pejović.

Stoga je kako je istakla uslov da bi jedna opština u 21. vijeku bila u službi građana uvođenje elektronske uprave kroz savremene informacione sisteme.

"U razvijenim i modernim gradovima, funkcionisanje lokalnih samouprava se ne može zamisliti na tradicionalan način", kazala je ona navodi se u saopštenju Demokratske Crne Gore.

Prema njenim riječima Bar umnogome zaostaje, iz razloga što gotovo nikako ne ulaže u razvoj jedinstvenog informacionog sistema, koji bi prije svega korisnički bio okrenut ka građanima.

Unaprjeđenjem Opštine u informatičkom i digitalnom smislu, zauvijek bi, kako kaže, iz upotrebe izbacili dobro poznatu i nepopularnu rečenicu "fali Vam jedan papir".

Pejović tvrdi da građani gube svoje dragocjeno vrijeme, očekujući da dobiju traženu uslugu od strane zaposlenih u opštini, koji podatke vode i pretražuju na staromodan način.

Ističe da bi se vrijeme čekanja skratilo, ukoliko bi se uvela mogućnost da se sva dokumentacija, za pokretanje bilo kojeg postupka, može predati elektronskim putem, bez ličnog odlaska na šalter.

"Sva plaćanja, uključujući administrativne takse, mogla bi se vršiti putem platnih kartica ili elektronskog bankarstva, umjesto prilaganja uplatnica na šalteru, kako je to sada slučaj", objasnila je Pejović.

Uvođenjem mogućnosti da svaki građanin prati elektronski i putem portala status svog predmeta, koji ga službenik obrađuje, u kojoj je fazi obrade i ostale detalje, izbjegle bi se, kaže Pejović, bespotrebne gužve.

Neophodno je tvrdi na internet stranici postaviti precizne i tačne informacije sa opisom procedura i legislative.

"Nova opštinska vlast, na čelu sa koalicijom Demokrate - Evropa Sad- Ujedinjena Crna Gora, stvoriće uslove za uvođenje modela elektronske opštine", poručila je Pejović.

Taj model, kako kaže, biće zasnovan na evropskim principima i primijeni nove informacione tehnologije.

Dodaje da će se zalagati za formiranje efikasnih opštinskih i mjesnih uslužnih centara, koji će biti u službi građana i djelovati u odnosu na njihovu inicijativu.

"Idemo ljudi, Demokratski, evropski, ujedinjeno, Za Bar", poručila je Pejović.

Bonus video: