Krsmanović: Opština Bar nema popis svoje nepokretne imovine

"Na teritoriji tog grada veliki broj stanova i poslovnih prostora, kao i značajna površina zemljišta su u katastru upisani u svojini "nepoznatog vlasnika", tako da se postavlja pitanje na koji način Opština ubira porez od ovih nekretnina"

1581 pregleda 1 komentar(a)
Krsmanović, Foto: SNP CG
Krsmanović, Foto: SNP CG

Opština Bar nema popis svoje nepokretne imovine, što znači da nema podatke o površini zemljišta kojim raspolaže, njegovoj kulturi i klasi, planskom statusu, upisanim teretima, niti o tome šta je od tog zemljišta uzurpirano i na koji način.

To je poručila kandidatkinja za odbornicu na izbornoj listi "SNP- Temeljno za Bar", Zorica Krsmanović.

"Da bi upravljao svojom imovinom svaki dobar domaćin mora da zna čime gazduje", kazala je ona, navodi se u saopštenju Socijalističke narodne partije,

Odgovoran i savjestan vlasnik imovine obavezan je, kako je kazala, da o njoj vodi računa i da ne dopusti njeno bespravno korišćenje.

"Opština Bar nema podatke o objektima u svojoj svojini, niti o posebnim djelovima objekata (stambenim i poslovnim). Na teritoriji Bara veliki broj stanova i poslovnih prostora, kao i značajna površina zemljišta su u katastru upisani u svojini "nepoznatog vlasnika", tako da se postavlja pitanje na koji način Opština Bar ubira porez od ovih nekretnina", kazala je ona.

Krsmanović je poručila građanima da je imovina Opštine Bar njihova imovina, a lokalna administracija je dužna da o njoj vodi računa.

Prihodi od te imovine su, kako kaže, prihodi građana Bara, kojima za njihov interes treba da raspolaže lokalna uprava.

"Opština Bar nema strategiju socijalnog stanovanja. Definisanjem i sprovođenjem strategije omogućilo bi se rješavanje stambenih pitanja ne samo lica u socijalnoj potrebi, već i mladih bračnih parova, samohranih roditelja i roditelja sa djecom sa posebnim potrebama", kazala je Krsmanović.

Dodaje da se vlast u Baru bori za decentralizaciju, optužujući državnu vlast za nedovoljnu realizaciju infrastrukturnih projekata, dok se na lokalnom nivou ponaša izrazito centralistički, ulažući u gradsko jezgro i zanemarujući šire područje opštine.

"Bar je kuća svih nas, u kojoj svi moramo da se osjećamo dobro, moramo da znamo šta u njoj imamo, a ono što nemamo treba da stvaramo zajedno, odgovorno i racionalno. A kuća se zida od temelja", zaključila je Krsmanović.

Bonus video: