Ajduković: Kvalitetnom socijalnom politikom zaštititi ranjive kategorije stanovništva

Na kakvom je nivou inkluzija i briga o djeci sa razvojnim poremećajima, ističe ona, najbolje pokazuje podatak da u Crnoj Gori postoji samo jedna zubarska stolica za oralnu higijenu djece sa autizmom, pa djeca iz svih drugih gradova moraju ići u Podgoricu kako bi im se obavila intervencija

1909 pregleda 1 komentar(a)
Foto: DF
Foto: DF

Кvalitetna socijalna politika, naročito u teškim vremenima koje prolazimo, sagledavanje problema i izrada krovnog dokumenta sa konkretnim mjerama kojima bi se zaštitile ranjive kategorije stanovništa, mora biti apsolutni prioritet nove opštinske vlasti.

To je ocjenila Ivana Ajduković, kandidatkinja za odbornicu koalicije Demokratski front "Za budućnost Pljevalja-Milan Lekić"

“Godine devastiranja Pljevalja, uništavanja privrede, nemaština i ponižavanje, ostavile su velike posledice po naše stanovništvo. Nažalost, naš grad već godinama prednjači po broju samoubistava a niko se do sada nije ozbiljnije bavio ovom temom. Osnivanje psihološkog savjetovališta koje neće postojati samo na papiru, kao što je to obično slučaj kod nas, već koje će biti dostupno našim sugrađanima i koje će raditi na edukaciji građana i razbijanju stigmatizacije osoba sa psihičkim poremećajima – prijeko je potrebno našem gradu. Još jedan alarmantan problem našeg društva je porast broja djece oboljele od autizma i djece sa poremećajima iz spektra autizma. Tek nedavno u Crnoj Gori je otvoren Centar za autizam, međutim, usled nedostatka stručnog kadra, djeca se sve češće upućuju u Institut za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora u Beogradu gdje borave najmanje dva mjeseca pa sve do nekoliko godina. Troškove tretmana plaća država dok smještaj, koji nije nimalo jeftin, ide na teret roditelja. Imajući u vidu sve teškoće kroz koje prolaze i roditelji i djeca sa pomenutim poremećajima, kada preuzmemo vlast finansiraćemo dio troškova kojima su izloženi usled liječenja”, navela je u saopštenju Ajduković.

Na kakvom je nivou inkluzija i briga o djeci sa razvojnim poremećajima, ističe ona, najbolje pokazuje podatak da u Crnoj Gori postoji samo jedna zubarska stolica za oralnu higijenu djece sa autizmom, pa djeca iz svih drugih gradova moraju ići u Podgoricu kako bi im se obavila intervencija.

“Ovdje se ne može govoriti o nedostatku novca, jer se ne radi o naročito vrijednoj investiciji, već isključivo o nedostatku brige. Кao vlasti koja će imati senzibileteta za ovu kategoriju stanovništva, proritet će nam biti i otvaranje senzorne sobe, koja se koristi u tretmanu djece sa razvojnim smetnjama a koja se pokazala kao korisna metoda u podsticanju emocionalnog razvoja i adaptivnog ponašanja učenika.Učinićemo sve da zaštitimo ranjive kategorije stanovništva u našim Pljevljima", zaključila je Ajduković.

Bonus video: