Bojović: Bulevar Džordža Vašingtona mora od sada biti Bulevar Svetoga Save

"Crna Gora nije duhom i društvenom logikom dio NATO pakta, bez obzira na to što su je u takav status ugurali predstavnici bivšeg režima"

8381 pregleda 26 komentar(a)
Bojović, Foto: Svetosavska
Bojović, Foto: Svetosavska

Jedan od prvih poteza nove gradske vlasti, na koju će presudno uticati Svetosavska srpska lista, biće preimenovanje Bulevara Džordža Vašingtona u Podgorici, koji će se od sada zvati imenom Svetoga Save.

To je saopštio odbornički kandidat i potpredsjednik Gradskog odbora Svetosavke u Podgorici, Radule Rade Bojović.

Bojović je, kako je saopšteno iz Svetosavke, kazao da je Sveti Sava "svetitelj koji je srpsku crkvenu autokefaliju utemeljio upravo na prostoru današnje Crne Gore".

"Crna Gora nije duhom i društvenom logikom dio NATO pakta, bez obzira na to što su je u takav status ugurali predstavnici bivšeg režima, a ni oni koji pripadaju novim strukturama vlasti nijesu povukli kvalitativno značajnije poteze", kazao je Bojović.

Iz tog razloga, kako je naveo, bulevari u Podgorici "koji pripadaju raznim Amerikancima" više djeluju kao obilježavanje teritorije, nego kao realan odraz stanja duha i prijateljskog raspoloženja domaće populacije.

Istakao je da Svetosavska uvažava sve aspekte demokratskog društva koje su izgradile Sjedinjene Američke Države.

Dodaje da cijene i doprinos slobodi čovječanstva tokom Drugog svjetskog rata kada se civilizovani svijet izborio protiv fašizma "koji je gutao narode i države".

"Ipak, valja vrednovati i činjenicu da je Sveti Sava oformio samostalnu Srpsku pravoslavnu crkvu u vremenu kada Amerika nije ni postojala. Raspon između doprinosa Svetoga Save za crkvu srpskog naroda i zasluga Džordža Vašingtona za hegemoniju Sjedinjenih Američkih Država, ne možemo mjeriti istom dioptrijom, niti nas Srbe rezultat tog parametra interesuje. Mi smo Srbi i nijesmo Amerikanci, a Crna Gora je drevna država, ali nije Amerika. I, svakako, nakon što vlast bude zavisila od Svetosavke, Crna Gora biće i van NATO pakta", poručio je Bojović.

Bonus video: