Kojić: Barska obala zaslužuje da bude uređena u skladu sa ekološkim standardima za uređenje priobalnih područja

"Očuvaćemo postojeće biljne vrste, a formiraćemo i nove zelene oaze duž obale”

3618 pregleda 2 komentar(a)
Kojić, Foto: GP URA
Kojić, Foto: GP URA

Kandidatkinja za odbornicu liste “Može Bar, Može Crna Gora” Lejla Kojić poručila je da Barska obala zaslužuje da bude uređena u skladu sa ekološkim i prostorno-funkcionalnim standardima za uređenje priobalnih područja.

“Uzimajući u obzir činjenicu da je Bar mjesto od izuzetnog značaja za turizam kao primarnu privrednu granu, neizostavno je ukazati na važnost same obale kao glavnog uticajnog faktora", kazala je ona navodi se u saopštenju Građanskog pokreta URA.

Nažalost, kako navodi, činjenice su izgleda različite od kabineta do kabineta, pa u našoj lokalnoj samoupravi imamo primjer kako ne treba tretirati jedan prirodan resurs i biser kakav je morska obala dugačka skoro 5km.

Kojić je kazala da svi snosimo konsekvence lošeg planiranja, te da je najveća to što se mještani i turisti koji borave u Baru kupaju na plažama drugih opština, dok novac koji bi prvobitno trebao da ostane u opštinskoj kasi, na kraju ipak završi u kasama drugih opština.

“Nakon 23. oktobra, Barska obala zaslužuje da konačno bude uređena u skladu sa svim ekološkim i prostorno-funkcionalnim standardima za uređenje priobalnih područja. Programom predviđamo komforno tlo adekvatne granulacije, prilazne staze do same obale, adekvatnu biciklističku stazu, natkriveni parking bicikala i trotineta i klupe koje su ujedno prikupljači solarne enerije. Očuvaćemo postojeće biljne vrste, a formiraćemo i nove zelene oaze duž obale”, istakla je Kojić.

Ona je naglasila da planiraju da uspostave sistem upravljanja ambalažnim otpadom. Po uzoru na susjedne države, kao i na zemlje širom svijeta. Pored toga, naglasila je i da je plažu je potrebno urediti na način da pogoduje svim starosnim dobima, uključujući i djecu koja čini jednu od ciljnih grupa posjetilaca tokom turističke sezone.

“Stoga ćemo napraviti savremeno opremljena igrališta koja će u sebi sadržati prostor za odbojku ili mali fudbal, kao i prostor za najmlađe. Bar, Crna Gora u malom, zaslužuje više od oronulih montažnih sprava i pognutih borovih stabala, zaslužuje da konačno valorizuje i iskoristi prostorni i prirodni potencijal. Bar to može”, zaključila je Kojić.

Bonus video: