Kukalj: Rezultati Raičevića postoje u odštampanim brošurama, ali ne u stvarnosti

Ona je predsjedniku Opštine poručila da zaista razumije šta je kultura, ne bi je nakon posljednjih lokalnih izbora, u "partijskom potkusuravanju" dodijelio na brigu Radomiru Novakoviću Cakanu

4024 pregleda 1 komentar(a)
Kukalj, Foto: GP URA
Kukalj, Foto: GP URA

Kandidatkinja za odbornicu liste “Može Bar, može Crna Gora” Dina Kukalj kazala je da rezultati predsjednika Opštine Bara Dušana Raičević postoje u lijepo odštampanim, naizgled sadržajnim brošurama, ali ne postoje u stvarnosti.

“Razumljivo je da aktuelnog, odlazećeg gradonačelnika polako stiže umor, jer ulazi u završnicu za njega vrlo zahtjevne kampanje u kojoj ima zadatak da prikaže rezultate koji postoje u lijepo odštampanim, naizgled sadržajnim brošurama ali ne postoje u stvarnosti”, poručila je Kukalj.

Iz Građanskog pokreta URA saopštili su da je ona kazala da je odlazeći gradonačelnik u nezavidnom položaju, u raskoraku između brošura i realnosti, te da mu nije za zamjeriti što se u opštinskom saopštenju "zbunio" i budžet utrošen u promociju lokalnog turizma i privrede prikazao kao budžet ulaganja u kulturu.

Kukalj je ukazala na to da manifestacije koje je Raičević nabrojao poput Maslinijade, Koštanijade, Šušanjske i Spičanske večeri, Noći Velikog pijeska, crmičke festivale vina, grožđa i ukljeve, zaključno sa Ljetom sa zvijezdama, predstavljaju manifestacije koje promovišu bogatu ponudu Bara ali iz oblasti privrede, zabave i turizma.

“Raičeviću da zaista razumijete šta je kultura, ne biste je nakon posljednjih lokalnih izbora, u partijskom potkusuravanju dodijelili na brigu Radomiru Novakoviću Cakanu, kome je projekcija filma vrhunac doživljaja kulture, a bioskop njen bastion”, poručila je Kukalj.

Dodaje da se ulaganjem u najnovije projektore urušavaju dragulji kulturno istorijskog nasljeđa koje Bar posjeduje, a koji čine značajni dio nacionalnog blaga Crne Gore.

Kao i da dvorac kralja Nikole, kako kaže, prokišnjava i da novi klavir godinama čeka na listi prioriteta, a festival poput “Barskog ljetopisa”, sa tradicijom dugom preko 30 godina, nema osnovnu infrastrukturu i iznajmljuje tuđe instrumente da bi dostojno ugostio umjetnike svjetskog glasa.

“Da zaista razumijete šta je kultura, Raičeviću, ne biste “Barski ljetopis”, krunu kulture našeg grada, 2016. otuđili od Barana i predali u ruke Kseniji Popović koja je u kulturi bila prisutna taman toliko da za potrebe realizacije istog potroši sredstva koja je opština Bar na čelu sa Vama rekordno dodijelila festivalu za vrijeme njenog mandata i čije je pravdanje utroška istih do kraja ostalo upitno u finansijskim izvještajima. Popović je danas “life couch” fudbalske reprezentacije, a Barski ljetopis i dalje nema direktora iz svog grada”, istakla je Kukalj.

Kazala je da ukoliko bi postojali stvarna briga i razumijevanje za kulturu od strane Raičevića vratio bi “Barski ljetopis “ Baranima, a ne bi utješno kreirali segment “Bars” da bi “uvažio” umjetnike iz Bara, kojima uloga domaćina na ovom festivalu prirodno pripada, te da ih je, kako tvrdi, on učinio gostima u rođenoj kući.

Prema njenim riječima da je Raičević zaista uložio 850 000 eura u lokalnu kulturu, kako u zvučnom naslovu saopštenja kaže, Barani bi imali priliku da idu na predstave, koncerte, književne večeri, izložbe i ostale kulturne događaje tokom cijele godine, a ne bi im kultura, kako dodaje, bila sezonsko dešavanje.

Na to ju je, kako tvrdi Kukalj, sveo Raičević.

Bonus video: