Vuksanović: Za uspjeh parkirne politike ključno strogo i neselektivno kažnjavanje parkiranja na javnim površinama

"Potrebno je obezbijediti bolju komunikaciju i saradnju između lokalnih i
državnih organa, odnosno Komunalne policije Glavnog grada i Uprave
policije, kako bi se osiguralo da zakonska rješenja za regulisanje
parkiranja budu efikasna i primjenjiva", rekao je kandidat za odbornika liste Preokret Podgorica

2481 pregleda 5 komentar(a)
Vuksanović, Foto: Medijski tim Preokreta
Vuksanović, Foto: Medijski tim Preokreta

Ilija Vuksanović, kandidat za odbornika liste Preokret Podgorica, kazao je da je parkiranje na trotoarima i pješačkim prelazima, kao i na zelenim površinama, autobuskim stajalištima i biciklističkim stazama, zastupljeno u svim djelovima Podgorice i najčešće prolazi bez adekvatne sankcije.

"Parkiramo se svuda, a sve pod plaštom dobro poznate rečenice "vraćam se za minut, samo da završim nesto". Zbog takvog ponašanja velikog broja vozača, pješaci su prinuđeni da silaze na kolovoz kako bi obišli nepropisno parkirana vozila. Riziku se izlažu svi koji koriste pješačke površine, a posebno su ugroženi roditelji sa kolicima, djeca, osobe sa invaliditetom i stariji", rekao je Vuksanović.

Da bi se spriječilo, kako je naveo, takvo ponašanje i zaštitili životi pješaka, neophodno je zauzeti sveobuhvatan pristup koji će omogućiti efikasno i dosljedno sprovođenje parkirne politike.

Dodaje da je za uspjeh parkirne politike ključno strogo i neselektivno kažnjavanje parkiranja na javnim površinama, da do sada nije bilo političke volje da se takvo ponašanje suzbije, te da će u Preokretu kao izabrani predstavnici građana u Skupštini Glavnog grada insistirati na tome.

"Takvu parkirnu politiku treba primijeniti na pravedan način, pri čemu bi represivne i kaznene mjere bile kranje sredstvo. Na samom početku, potrebno je obezbijediti bolju komunikaciju i saradnju između lokalnih i državnih organa, odnosno Komunalne policije Glavnog grada i Uprave policije, kako bi se osiguralo da zakonska rješenja za regulisanje parkiranja budu efikasna i primjenjiva", rekao je Vuksanović.

Ističe da to treba da prati ciljana komunikaciona kampanja, kojom će građani biti blagovremeno i otvoreno informisani o svojim pravima i obavezama u pogledu parkiranja, kao i o mjerama u slučaju kršenja pravila.

Dodaje i da je neophodno rasporediti veći broj pripadnika Komunalne policije, koji će u skladu sa svojim ovlašćenjima upozoravati, a po potrebi i sankcionisati parkiranje na javnim površinama.

"Djelatnost Komunalne policije treba da bude podržana tehnologijom kako bi se na adekvatan način odgovorilo na nepropisno parkiranje. Jedno takvo rješenje i servis 'Oko sokolovo', koje će biti opremljeno kamerama i slikati nepropisno parkirana vozila", kazao je Vuksanović.

Istovremeno, kako je naveo, treba prilagoditi pravnu regulativu kako bi se obezbijedilo neometano funkcionisanje ovog servisa i kako bi servis 'Oko sokolovo' mogao ispuniti svoju svrhu jedino ukoliko kaznene mjere budu sprovedene bez protekcije koja je često zastupljena u našoj sredini.

"Mi u Preokretu smatramo da je ova rješenja moguće sprovesti u narednom mandatu uprave odnosno Skupštine Glavnog grada. Vrijeme je da pješaci budu adekvatno zaštićeni i da se bezbjedno kreću gradom, jer će to doprinijeti boljem kvalitetu života, a u krajnjem i održivosti saobraćaja. Vrijeme je za preokret", zaključuje Vuksanović.

Bonus video: