Lutovac: Sredstva za izgradnju azila za pse lutalice nisu velika u odnosu na problem koji Bijelo Polje ima sa njima

"Psi u Bijelom Polju se često kreću u čoporima, a neki od njih imaju razne pseće bolesti, za koje je neophodno pravovremeno dijagnostifikovanje i odgovorajući tretman, da ne bi ujedom te bolesti prenijeli na ljude"

2173 pregleda 0 komentar(a)
Lutovac, Foto: Prava Crna Gora
Lutovac, Foto: Prava Crna Gora

Bijelo Polje ima veliki problem sa psima lutalicama, kojih je sve više, koji sve češće napadaju ljude, a nekoliko građana jedva je spasilo sedmogodišnju djevojčicu u centru grada koju je pas ujeo i vukao ulicom. Ovaj i slični slučajevi opominju da se mora riješiti problem pasa lutalica u Bijelom Polju u najkraćem roku.

To je poručila je Kristina Lutovac, kandidatkinja za odbornicu liste "Prava Crna Gora" na izborima u Bijelom Polju, 23. oktobra.

"Psi u Bijelom Polju se često kreću u čoporima, a neki od njih imaju razne pseće bolesti, za koje je neophodno pravovremeno dijagnostifikovanje i odgovorajući tretman, da ne bi ujedom te bolesti prenijeli na ljude", dodala je Lutovac.

Opštinska vlast u Bijelom Polju koju predvodi DPS, kaže Lutovac, odgovorna je za eskalaciju problema sa psima lutalicama i zato građani imaju pravo da je tuže za svaki ujed psa lutalice.

"Očigledno je da se odlazeća opštinska vlast nije bavila ovim problemom, iako je imala četiri godine i više nego dovoljno sredstava da riješi problem pasa lutalica", navodi Lutovac.

Kako kaže rješenje ovog problema je izgradnja azila za pse lutalice.

"Azil za pse omogućava da se napušteni psi zbrinu i nahrane. Veterinar i drugi zaposleni se brinu o psima u azilu, tako da oni nisu prepušteni sami sebi, kao na ulici. Sredstva potrebna za izgradnju azila za pse lutalice nisu velika u odnosu na problem, koji se tim azilom rješava. Na primjer, izgradnja prve faze azila za pse u Beranama je iznosila 16.000 eura. Sa druge strane, na osnovu tužbi protiv opštine Bijelo Polje zbog ujeda pasa, sudovi dosuđuju odštete u iznosu od nekoliko stotina do više od hiljadu eura", istakla je Lutovac i zaključila da će se Prava Crna Gora kao odgovorna partija i dio buduće vlasti u Bijelom Polju, nakon smjene DPS-a, zalagati za izgradnju azila za pse u najkraćem roku.

Bonus video: