Abazović: Prava koja tražite za sebe, uvijek morate da dozvolite i drugima

Abazović je istakao da je ponosan na činjenicu da Crna Gora istinski multikofensionalna i multietnička, u kojoj sve vjerske zajednice, bez izuzetka, uživaju jednaka prava

7295 pregleda 10 komentar(a)
Sa sastanka Abazovića i Parolina, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sastanka Abazovića i Parolina, Foto: Vlada Crne Gore

Prava koja tražite za sebe, uvijek morate da dozvolite i drugima, ocijenio je predsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

Iz Vlade je saopšteno da je audijencijom kod pape Franja u Vatikanskoj apostolskoj palati, Abazović otpočeo dvodnevnu zvaničnu posjetu Svetoj Stolici.

U saopštenju se navodi da su se sagovornici saglasili da su na istoj misiji i da svako na svoj način mora doprinijeti miru u teškim vremenima za cijeli svijet.

"Promoviše univerzalne vrijednosti, regionalnu saradnju, dobrosusjedske odnose, multikultiralnost i spremnost prihvatanja različitosti", istakao je Abazović.

U saopštenju se navodi da se nakon sastanka sa Franjom, Abazović sastao sa državnim sekretarom kardinalom Pjetrom Parolinom, koji je bio u pratnji nadbiskupa Pola Ričarda Galagera, sekretara za odnose sa državama i međunarodnim organizacijama.

Navodi se da je Abazović izrazio zadovoljstvo povodom 945. godina prve diplomatske prepiske i saradnje Crme Gore sa Svetom Stolicom, što govori ne samo o tradiciji, već i o važnosti koju Crna Gora poklanja odnosima sa Svetom Stolicom.

Kazao je da je Crna Gora još u vremenu kralja Nikole potpisala prvi Konkordat, ističući da katolički vjernici uvaženi građani Crne Gore.

Abazović je istakao da je ponosan na činjenicu da Crna Gora istinski multikofensionalna i multietnička, u kojoj sve vjerske zajednice, bez izuzetka, uživaju jednaka prava.

"Prava koja tražite za sebe, uvijek morate da dozvolite i drugima" ocijenio je Abazović.

On je naglasio da je Crna Gora primjer promocije dobrosusjedskih odnosa, regionalne stabilnosti, uz baštinjenje civilizacijskih dostignuća.

Govoreći o regionalnoj stabilnosti, podvukao je da "Crna Gora kao nezavisna država ima interes da gradi najbolje odnose sa svima u regionu, uz međusobno poštovanje i uvažavanje, zarad budućnosti naših građana".

Tokom razgovora u Državnom sekretarijatu, ocijenjeno je da Crnu Goru i Vatikan krase dobri bilateralni odnosi i namjera da se razvijaju u sektorima od zajedničkog interesa.

"Tokom sastanka istaknut je pozitivan doprinos katoličke zajednice crnogorskom društvu. Razgovaralo se o političkim prilikama u Crnoj Gori, prilikom čega je naglašena potreba inkluzivnog dijaloga među svim političkim akterima u cilju sveukupnog blagostanja Crne Gore. Govorilo se i o regionalnim pitanjima i integracionom procesu država Zapadnog Balkana", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: