Lekić i Bugenhout: Potrebne diplomatske inicijative kako bi došlo do prestanka ratnih dejstava u Ukrajini

Navodi se da su Lekić i Bugenhout, povodom ratnog konflikta u Ukrajini, sa zabrinutošću konstatovali da, posljednjim događajima, dobija još veće razmjere sa svim tragičnim posljedicama

4026 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore

Uz solidarnost i pomoć ukrajinskom narodu potrebno je ostvarivati diplomatske inicijative kako bi se došlo do prestanka ratnih dejstava i pravednog rješenja.

To je ocijenjeno na sastanku predsjednika skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodraga Lekića i novoimenovane ambasadorke Belgije u Crnoj Gori Kati Bugenhout.

Kako je saopšteno iz Skupštine, na sastanku su razmijenjena mišljenja o bilateralnim odnosima i međunarodnim aktuelnostima, posebno o toku i posljedicama rata u Ukrajini, kao i aktuelnim procesima u regionu.

Navodi se da su Lekić i Bugenhout, povodom ratnog konflikta u Ukrajini, sa zabrinutošću konstatovali da, posljednjim događajima, dobija još veće razmjere sa svim tragičnim posljedicama.

"Sagovornici su se saglasili da je potrebno, uz solidarnost i pomoć ukrajinskom narodu, ostvarivati diplomatske inicijative kako bi se došlo do prestanka ratnih dejstava i pravednog rješenja", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ocijenjeno da trenutni zastoj na putu evropskih integracija, koji je uslijedio nakon određenih uspjeha, treba prevazići uspostavljanjem stabilnih institucija, prije svega u oblasti pravosuđa, kao i legitimnom i stabilnom Vladom.

Bugenhout je, kako je saopšteno, ukazala na zainteresovanost belgijskih investitora, čije aktivnosti su uslovljene i jasnim i stimulativnim domaćim propisima, pritom navodeći primjer belgijske kompanije koja je bila angažovana u izgradnji kompleksa Luštica Bay.

"Sagovornici su bili saglasni u ocjeni da, pored zadovoljavajućeg stepena bilateralnih odnosa, iste je potrebno dalje unapređivati, kako na političkom, tako i na ekonomskom planu", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: